Reizen naar Kwazulu Natal, Lesotho en Swaziland

Kaartje Kwazulu Natal, Lesotho en Swaziland

KwaZulu Natal

De groene provincie KwaZulu-Natal is erg geliefd bij toeristen: diverse landschappen, een smeltkroes van culturen, wildparken, drukke en verlaten stranden, levendige steden, kleine dorpjes. En een heerlijk klimaat!

Op reis naar Kwazulu Natal, Lesotho en Swaziland: info bestemming

Drakensbergen, een grandioos gebergte aan de oostkust.

De Drakensbergen, één van de mooiste natuurgebieden van Zuid-Afrika, in het oosten van Zuid-Afrika reikt over een lengte van 1000 kilometer van het zuidwesten naar het noordoosten, met pieken die tot 3482 meter hoogte reiken. In de taal van de Zoeloes heet de bergketen uKhahlamba, wat "barrière van speren" betekent.

De pieken van de Drakensbergen vormen een uitdaging voor bergbeklimmers. Wandelen is er een populaire activiteit. Het grootste gedeelte van de hogere bergketen aan de Zuid-Afrikaanse kant is wildreservaat of wildernis-gebied. Het uKhahlamba-Drakensberg Park staat op de Werelderfgoedlijst samen met het aangrenzende Sehlabathebe National Park aan de andere kant van de keten in Lesotho. Hier liggen natuurwonderen als het Amphitheatre, de Cathedral Peak en het Giant's Castle plateau.

Drakensbergen
Bergdorp in Lesotho

Durban is een prachtige en multiculturele (er is een grote Indiase gemeenschap) kuststad in KwaZulu Natal. De botanische tuinen zijn de oudsten van heel Afrika. De Golden Mile is de bijnaam voor de goudgele zandstranden die over de hele lengte van de stad langs de oceaan liggen. Voor een kijkje in de geschiedenis van Durban kan je een bezoek brengen aan het KwaMuhle Museum. Het Hluhluwe–Imfolozi Park is het kroonjuweel van de KwaZulu Natal safari's. Het park was het eerste dat wandelsafari's introduceerde. Het is ook mogelijk om in het park met eigen (huur)auto de safari te rijden. Er werden hiervoor autowegen aangelegd. Een bezoek aan een traditioneel Zulu-dorp kan hier natuurlijk ook niet ontbreken.

Durban
Lodge in Hluhluwe–Imfolozi Park
Zulu-dorpen

Pongola is een klein stadje, op slechts 10 km van de grens met Swaziland. Het is uniek wegens het grote waterbekken en de Pongola Rivier. Verschillende activiteiten kunnen op het water worden gedaan, waaronder het spotten van wild langs de rivier en langs het Jozini meer (bekend voor tijgervissen). Het gebied vergelijkt zich zowat met de Okavanga delta in Botswana.

Pongola
St Lucia

St. Lucia is een klein plaatsje en uitvalsbasis voor de moeraslanden van iSimangaliso Wetland Park, het grootste wetland reservaat van de wereld dat zelfs helemaal doorloopt tot de grens met Mozambique (UNESCO Werelderfgoed). De St Lucia's rivier is enorm beroemd voor de grote aanwezigheid van krokodillen en nijlpaarden.

De noordkust van Kwazulu Natal is bekend voor zijn grote populatie van dolfijnen en wordt de Dolfijnkust genoemd. Het gebied is naast de dolfijnen bekend voor een rijke cultuur, samen met uitstekende vismogelijkheden, spectaculaire gouden stranden en aangename kleine vakantiedorpjes langs de kust. Even landinwaarts zijn er enorme suikerrietvelden.

Lesotho

Lesotho is een onafhankelijk koninkrijk dat geheel wordt omgesloten door Zuid-Afrika, gelegen boven de 1400 m en vooral bestaande uit hoogland met plateaus en bergen. Het land ligt volledig aan de oostkant van de grote Drakensbergketen en er valt veel minder regen. De fauna en flora is dan ook helemaal anders dan aan de Zuid-Afrikaanse kant. Het Sehlabathebe National Park behoort sinds 2013 tot het Werelderfgoed. Het gebied is ook bekend voor de grote Zoeloe-oorlog, bloedige veldslagen in 1879, een gewapend conflict tussen het Verenigd Koninkrijk en het Zoeloekoninkrijk. De Zoeloes verloren de oorlog nabij Rorke's Drift, nadat ze initieel een overwinning haalden nabij Isandlwana. Het Zoeloerijk kwam daarmee onder Brits gezag.

Lesotho
Lesotho

Swaziland

Het kleine, onafhankelijke Swaziland is behalve in het oosten volledig omgeven door Zuid-Afrika. Hoewel vrij arm, zijn de Swazi's een fier en vriendelijk volk. Bezoek er een lokaal marktje, een kleurrijk spektakel, met vrouwen die hele manden fruit op hun hoofd dragen. Swaziland leent zich uitstekend voor het maken van paardrijdtochten, wandelingen door de bergen en de bossen, om te mountainbiken of gewoon te ontspannen en te genieten van de omgeving. De vele marktjes en winkeltjes, uniek voor het land, zijn een prima stop om souvenirs te kopen. Van houtsnijwerken tot bewerkt katoen en linnen. Alles wordt hier met de hand gemaakt. De grootste markt is die van de hoofdstad Mbabane, de Swazi Market. Het Mlilwane Wildlife Sanctuary in Swaziland is wellicht de meest spectaculaire regio: grote grasvelden met granieten bergen, watervallen en een overvloedig wildleven.

Swaziland
Mlilwane Wildlife Sanctuary
Swaziland

Extra informatie over een georganiseerde reis naar Kwazulu Natal, Lesotho en Swaziland maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

Vraag hier uw uitgewerkte beleefreis naar Kwazulu Natal, Lesotho en Swaziland aan...  (duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven maar streven naar uw reis op maat. We overleggen eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

 

Johannesburg, Mpumalanga, Kwazulu en Swaziland

De reis start in Johannesburg met een rit per huurwagen naar Pilanesberg of Madikwe safaripark. Zie voor meer info bij Johannesburg en Kruger Regio. Daarna gaat het verder naar KwaZulu Nathal, Lesotho en Swaziland. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de grote battlefields kan hier de Islandlwana dagtocht en de uitstap naar Rorke's Drift ondernemen. De plaatsen waar de Britten en de Zoeloes vochten. De gepassioneerde gids vertelt en geeft achtergrond over de gebeurtenissen die hebben geleid tot de veldslagen. Daarna naar het verblijf in Drakensbergen van waaruit er verschillende wandeltochten kunnen gedaan worden (Rainbow Gorge (04u), Doree Falls (02u), Baboon Rock (04u), Mushroom Rock (04u), Neptune's Pools, Marble Baths, Xeni Cave and Blue Pools (5u). Daarna verder via Bloemfontein naar Samara Private Game Reserve en dan verder tot Knysna. Terugvlucht via George of Port Elisabeth luchthaven.

 
 
   
 
 

Verlenging Tuinroute en Kaapstad

Indien er meer tijd is kan de route verderlopen via de Tuinroute naar de Wijnlanden en eindigen in Kaapstad. Zie info bij de De Kaapregio's.

 
 
   
 
 

Verlenging Victoria Falls

(in Livingstone, Zambia)

 
 
   
 
 

Verlenging Mozambique

De Bazaruto Archipel ten oosten van de Mozambikaanse kust wordt beschouwd als een van de best bewaarde geheimen van Afrika. Zie voor meer info bij Mozambique

 
 
   
 
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Goed om weten vooraleer u op reis naar Kwazulu Natal, Lesotho en Swaziland vertrekt

Snel gecheckt - praktische info

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Voor een verblijf van minder dan drie maanden in Zuid-Afrika is voor Belgen geen visum vereist. Een internationale reispas is wel verplicht en moet nog 6 maanden langer geldig zijn dan de datum van vertrek uit Zuid-Afrika. In de reispas dienen nog minstens 2 lege bladzijden te zijn voor het nodige stempelwerk. Opgelet, indien je door Swaziland reist (b.v. van Hluhluwe naar Kruger), dan moet je reispas nog minstens drie maanden geldig zijn bij aankomst in Swaziland. Voor Lesotho geldt ook een minimum geldigheid van 6 maanden bij vertrek uit Lesotho.

BELANGRIJKE TOEVOEGING
Ouders die naar Zuid-Afrika op reis gaan met minderjarige kinderen moeten vanaf 1 juli 2014 een origineel geboortecertificaat van de kinderen ("Unabridged birth certificate") op zak hebben zodat ze kunnen bewijzen dat ze met hun eigen kinderen reizen. Een gewoon internationaal paspoort voor kinderen is dus niet meer voldoende als reisdocument. Wanneer één ouder alleen reist met een minderjarig kind moet hij/zij ook nog eens een geschreven toelating hebben van de andere ouder. Hetzelfde geldt voor grootouders die hun kleinkinderen willen trakteren op een safari in het Krugerpark: zij moeten de originele geboortecertificaten meenemen én ze moeten een schriftelijke toelating hebben van beide ouders.

Gezondheid/Inentingen: Geen enkele inenting is vereist. Een DTP-vaccinatie wordt aanbevolen, en ook bescherming tegen hepatitis A. Vaccinaties tegen buiktyfus en gele koorts zijn niet noodzakelijk. Opgelet, vaccinatie tegen gele koorts is wel verplicht als men uit gele koortsgebied komt (b.v. Kenia, Tanzania, Oeganda, of bij een tussenlanding in Ethiopië of (sinds eind 2011) een bezoek aan Zambia); neem in dit geval zeker uw vaccinatieboekje mee). Malariaprophilaxie is ten zeerste aanbevolen tijdens uw verblijf in de parken in het noorden (zeker van oktober tot mei).

Tijdverschil: In onze zomer (winter in Zuid-Afrika) is er geen tijdsverschil, in onze winter (zomer in Zuid-Afrika) is het 1 uur later in Zuid-Afrika.

Munt: De munteenheid van Zuid-Afrika is de Rand, onderverdeeld in 100 cents. Richtkoers: 1 EUR = 13,507 ZAR (november 2013).

Onderweg: De afstand Brussel - Kaapstad is zo'n 9500 km. Rechtstreeks vanuit Amsterdam (met o.a. KLM of South African) of Parijs (Air France met de A380) duurt de reis ongeveer 10u30min (Johannesburg) of 11u15min (Kaapstad). Via tussenlanding vanuit Brussel in een Europese luchthaven duurt het zo'n 14 uren. Europa - Johannesburg is over het algemeen goedkoper dan Europa - Kaapstad.

Goed om te weten: Pilanesberg, Madikwe, Waterbergen en de privéparken rond de Kaap en Port Elizabeth zijn malariavrij.

Voor de meeste safarilodges kunnen kinderen pas mee op safari vanaf 6 jaar. Sommige lodges verbieden kinderen onder de 12 jaar, nog andere onder de 16 jaar, deze laatste vooral de -enkel volwassenen lodges-

De "Wild Card" is een soort creditcard met een PIN code waarmee je vrije toegang hebt tot de South African National Parks (SANParks), Cape Nature Conservation Reserves (CNC), Msinsi Resorts en Big Game Parks in Swaziland en Ezemvelo KZN Wildlife. Voor 1 persoon kost de kaart R940 en voor 2 personen R1640 (2010).

Zelf rijden: het internationaal rijbewijs is verplicht om in Zuid-Afrika te rijden. Vraag dan ook een internationaal rijbewijs aan bij uw Belgisch gemeentebestuur. Sommige Zuid-Afrikaanse verzekeraars weigeren de schade uit te betalen indien de betrokken partij niet over een internationaal rijbewijs beschikt.

Huurwagen: De huurwagen In Zuid- Afrika wordt geboekt met Premium coverage (super coverage), deze dekt de diverse schade waaronder diefstal, ongeval, enz .... Niet gedekte schade is waterschade en schade aan het chassis. Deze verzekering dekt ook niet de brandstof, de kosten bij grensovergangen (1900 ZAR en 600 ZAR voor Swaziland of Lesotho), boetes (350 ZAR administratie kosten), de one-way huurtrajecten, een administratie-fee in geval van een ongeval (ZAR 814). Indien de wagen niet ten laatste op het einde van de geboekte huurperiode is ingeleverd zal de extra dag/dagen ook verrekend worden. (Opgelet, de vermelde ZAR bedragen onder voorbehoud, deze kunnen wat afwijken.)
De meest brandstofstations (in steden en op de hoofdwegen) zijn open 24u per dag. In de plattelandsgebieden enkel overdag. Hou cash ZAR klaar, want betalen met kredietkaart in de stations is er niet altijd bij. Het is de gewoonte een tip te geven van 3 tot 5 ZAR aan de pompbediende. Deze zal meestal ook het voorvenster schoonmaken en olie en waterpeil nakijken. Tank tijdig, want soms zijn tankstations schaars op sommige wegen! Op tolwegen kan meestal betaald worden met cash en met kredietkaart. Hou je aan de snelheidsbeperkingen (60 km/u in de steden, 80km/u op de lokale wegen en 120 km/u op de hoofdwegen (autostrades en hoofdwegen).

Opgelet: zorg ervoor dat je niet in de situatie terecht komt waarbij de super coverage verzekering van de huurwagen vervalt. Het gaat vb. om criminele verwaarlozing, single ongeval (geen andere wagens/personen betrokken), niet geregistreerde chauffeur (2de chauffeur dus zeker registreren), niet onmiddellijke melding van een ongeval, een niet geregistreerde verlenging van de huurperiode, zware verkeersfouten (rijden door rood licht, rijden aan de verkeerde kant van de weg,...), rijden onder invloed, rijden buiten de aangelegde wegen, het slepen van een andere wagen, het niet kunnen teruggeven van de wagensleutels bij een diefstal, de exacte plaats van de diefstal niet weten, de wagen achtergelaten op een gevaarlijke plaats. Indien de verhuurmaatschappij één van deze factoren aantoont zal je voor alle bijgaande kosten moeten betalen. Al deze zaken worden ook vermeld in het contract dat je met de verhuurmaatschappij tekent.

Weer en klimaat

Klimaat: Ondanks de enorme uitgestrektheid van Zuid-Afrika is het klimaat betrekkelijk uniform en gematigd, ook al omdat de gebieden dichter tegen de evenaar over het algemeen hoger gelegen zijn. Uiteraard zijn er lokale verschillen, afhankelijk van ondermeer de hoogte en de afstand tot de zee. Het oosten en het zuiden - met uitzondering van de laaglanden rond Kaapstad - kennen een gematigd klimaat met neerslag in alle jaargetijden, maar het meest in de zomer. Rond Kaapstad heerst eerder een mediterraan klimaat, met warme droge zomers en zachte regenachtige winters. De oostelijke kusten hebben een subtropisch klimaat. De laaggeleden gebieden in het noorden bij de grens met Mozambique en Zimbabwe kennen een tropisch klimaat, dat bij de grens met Botswana eerder een steppeklimaat wordt. In het droge noordwesten tenslotte heerst een woestijnklimaat.

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen er tegenovergesteld zijn aan die in België. De gemiddelde jaartemperatuur ligt tussen de 16 en 21 graden. Typerend is dat de gemiddelde temperatuur in zowel in Kaapstad als in het veel noordelijker gelegen Johannesburg ongeveer 16,5°C bedraagt. Het warmst is het aan de oostkust, met een gemiddelde jaartemperatuur van 20,6°C in Durban. De warmste maanden in het binnenland zijn december en januari en de warmste maand aan de kust is februari. Juli is gemiddeld de koudste maand, maar zelfs in de winter kan het op de meeste plaatsen nog wel 20°C worden.

In tweederden van Zuid Afrika valt minder dan 500 mm neerslag per jaar. Hoe meer men naar het westen gaat, hoe minder neerslag er over het algemeen valt (met uitzondering van het gebied rond Kaapstad). In de zomer valt de meeste regen in het oosten, als de vochtige lucht van de Indische Oceaan met kracht landinwaarts stroomt. In Kaapstad daarentegen valt de meeste neerslag in de maanden juni tot en met september. De regen valt in de zomer vaak in korte hevige buien, waarna de zon weer snel schijnt. Kaapstad heeft gemiddeld 2980 zonuren per jaar; dat is meer dan pakweg Madrid of Lissabon.

Reisperiode: Over het algemeen is de periode tussen mei en oktober uitstekend om (het noorden van) Zuid-Afrika te bezoeken. De temperaturen zijn dan over het algemeen aangenaam. De winterperiode (juni t/m augustus) biedt het meeste kans op het zien van wild. Gedurende deze periode is er weinig vegetatie in de wildparken en bovendien verzamelt het wild zich in deze droge periode rondom de drinkplaatsen. In de zomermaanden (december tot en met februari) wordt dan weer het meeste wild geboren en is het warmer in het zuiden. De drukste tijd is tijdens de zomer, van half oktober tot half februari, met een piek in december en januari.

Het winterseizoen in Zuid-Afrika loopt van juni tot en met augustus. Dit zijn de koelste en met uitzondering van het zuidwesten (de Kaap) de droogste maanden. Landinwaarts is 's nachts vorst en sneeuw mogelijk, zeker in de hoger gelegen gebieden. Overdag lopen de temperaturen dan echter meestal weer op naar waarden van tegen de twintig graden. In het noordoosten is het in de winter het warmste. Het Krugerpark heeft in de koelste maanden nog altijd gemiddelde maximumtemperaturen van rond de 26-27 graden. 's Nachts kan het dan wel redelijk afkoelen tot enkele graden boven het vriespunt.

Wie in de winter een strandvakantie wil houden in Zuid-Afrika is aangewezen op de kustplaatsen van de regio Kwazulu/Natal. Door de warme golfstroom blijft het zeewater hier aangenaam warm met temperaturen tussen de 21 en 24 graden. Ook de luchttemperaturen van ruim twintig graden en een groot aantal zonne-uren maken een verblijf langs deze kust gedurende de Afrikaanse winter tot een aangename vakantie.

Het hangt eigenlijk af van je eigen voorkeur; wat ons betreft is Zuid-Afrika het gehele jaar door geschikt voor een bezoek.

Prettige vakantie in Kwazulu Natal, Lesotho en Swaziland

In voorbereiding van uw reis op maat naar Kwazulu Natal, Lesotho en Swaziland voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.