Reizen naar Johannesburg en Kruger

Kaartje Johannesburg en Kruger

Zuid-Afrika en vooral dan de regio rond Johannesburg is zeer zeker de beste "Big Five" kennismaking van het Afrikaanse continent. Vooral als er weinig tijd is en de reis wordt gecombineerd met de Kaap of/en de Tuinroute. Wellicht de mooiste safari's van Zuid-Afrika zijn te vinden in de reservaten die grenzen aan het Kruger National Park, met name de Sabi Sands en Timbavati Game Reserve. Je kan er met de (huur)wagen heen via de prachtige Panoramaroute. Je kan in Zuid-Afrika echter ook kennis maken met safari in een volledig malariavrije omgeving. In de omgeving van Johannesburg zijn er de reservaten Pilanesberg, Madikwe en Tswalu. In de Oost-Kaap de reservaten van Shamwari en Kwandwe. Dit zijn de voorkeurbestemmingen voor wie de reis met jonge kinderen doet.

Panoramaroute
Ideale bestemming voor kennismaking met safari

Op reis naar Johannesburg en Kruger: info bestemming

Johannesburg en Soweto

Crafts

Een bezoek aan Johannesburg zelf en wellicht de meest bekende "Township" Soweto kan natuurlijk niet ontbreken. Hier legde het African National Congres (ANC) de basis voor de machtsomwenteling die uiteindelijk in 1994 een einde maakte aan het beruchte apartheidsregime. Een bezoek aan Soweto is een indrukwekkende ervaring in dit land van tegenstellingen. In Johannesburg zelf wordt in Constitution Hill het verhaal van Zuid-Afrika's route naar democratie verteld.

Malariavrije safariparken

De krater van een reeds lang uitgedoofde vulkaan is de setting van het Pilanesberg Nationaal Park. Het complex is één van de grootste vulkaancomplexen ter wereld en ligt in de overgangszone tussen de droge Kalahari en de nattere lagere "Bushveld". Hierdoor leeft er sinds heel lang een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Vandaag herbergt Pilanesberg National Park elk zoogdier van Zuid Afrika, en is het ook een oord waar de big 5 aanwezig zijn. Je kan er ook een ballontocht doen over het park in de vroege ochtend en op die manier in de bush de meeste activiteit te spotten. Aan de rand van Pilanesberg werd Sun City opgericht. Een volledig nieuwe stad waarbij alles in het teken staat van ontspanning, het "Las Vegas" van Zuid Afrika. Zeker te overwegen om een combinatie te maken voor families.

Madikwe

Het Madikwe Game Reserve staat nummer vier op de ranglijst van grootste game reserves in Zuid-Afrika en is één van de geheimen van het land. In 1991 werd het reservaat opgericht. Niet alleen om het wildlife te beschermen, maar ook voor de werkgelegenheid van de lokale bevolking en om een mooie omgeving voor hen te creëren. Het gigantische project bracht meer dan 10.000 dieren naar het Madikwe gebied. Deze dieren behoorden ooit tot de inheemse fauna van dit gebied, maar werden vrijwel volledig uitgeroeid door de jacht en het aanleggen van boerderijen. Het project duurde maar liefst zeven jaar. Het is een prachtig, nauwelijks ontdekt park in een unieke, bijna mythische omgeving en een goed alternatief voor het vrij drukke Kruger National Park. Het is zeker een goed idee om zowel Pilanesberg als Madikwe te combineren, want de landschappen zijn zeer verschillend. Ook de safari-ritten in beide parken zijn heel verschillend, de rangers kunnen in Madikwe volledig off-road gaan en kunnen daarom ook volledig de tochten wat meer afstemmen op kinderen en hun typische interesses.


Mpumalanga en Panoramaroute

De natuur in Mpumalanga kent verschillende schitterende gedaantes met bergen, watervallen, meren, thermische bronnen, graslanden, moerassen en je vindt er een diversiteiten aan flora en fauna. Mpumalanga ligt hoog en het regent er veel. Hierdoor, en door erosie, zijn er spectaculaire watervallen ontstaan. Nelspruit is de toegangspoort voor de bezienswaardigheden in Mpumalanga, Kruger National Park en eSwatini (Swaziland).

Berlin Waterval
Mpumalanga

De Blyde River Canyon is een spectaculaire kloof van maar liefst 30 km. Het is de op twee na grootste kloof van de wereld. De prachtige Panoramaroute (180km) waarmee je langs al dat moois passeert verbindt de Lowveld en de spectaculaire Drakensbergketen zuidwaarts. Prachtige vergezichten, watervallen en immense natuur, kenmerkend voor de diversiteit aan landschappen in Zuid-Afrika. Verschillende activiteiten zijn in deze streek mogelijk: mountainbiken, bergbeklimmen, raften, bungee jumpen, ballonvaren, paardrijden, (vlieg-)vissen, wandelen en veel meer.

Kruger en privé-parken aan de rand van Kruger

Het Kruger National Park is wellicht één van de beroemdste wildparken ter wereld. Met zijn bijzondere bomen en planten, vruchtbare valleien en subtropische vegetatie is het de ideale woonplaats van 148 zoogdieren en meer dan 500 soorten vogels. Daarnaast zijn er meer dan 100 soorten reptielen, 50 soorten vissen en 30 amfibieën, de grootste variëteit aan dieren van het hele continent. Naast de 'Big Five' zie je giraffes, cheeta's, zebra's, wrattenzwijnen en hyena's. Het Krugerpark is dan ook een geliefde halte tijdens een rondreis door Zuid-Afrika.


Het Krugerpark heeft een goed wegennet en je kan er dus met eigen (gesloten) huurwagen op verkenning. De maximum snelheid bedraagt vijftig kilometer per uur. Uitstappen is op de meeste plaatsen streng verboden. De grootste kans om de big five te spotten heb je in de privéreservaten aan de rand van het park. De rangers die je hier begeleiden kennen het gebied en weten feilloos de sporen van de dieren te herkennen. In deze reservaten rij je dan wel niet zelf. Je kan ook prachtige boswandelingen maken onder begeleiding van een gids. Er zijn wandelingen van twintig kilometer die een dag duren of tours van meerdere dagen waarbij je logeert in het park.


Sabi Sand Game Reserve is een van de mooiste private game reserves van Zuid-Afrika, en bovendien de meest exclusieve. Het Sabi Sand Game Reserve ligt ten zuiden van het Kruger National Park en is verdeeld in diverse Private Game Reserves waar je kan verblijven in de mooiste lodges en de meest indrukwekkende game drives zult beleven. In Timbavati Game Reserve, ten noorden van het Sabi Sand Private Game Reserve, leven leeuwen die wit zijn. Het Thornybush Reserve heeft de reputatie bij zowel lokale als internationale bezoekers als één van de mooiste bush ervaringen. Het is een ongerepte wildernis, met niet alleen de big five, maar ook een zeer gevarieerde fauna en flora. In het Balule Private Game Reserve kan je een opwindende watersafari doen op Olifants River. Het Manyeleti Game Reserve ligt ver weg van de populaire gebieden en ideaal voor wie de Afrikaanse Bush wil ervaren in absolute afzondering en kalmte. Ngala Game Reserve is het eerste private game reserve dat werd gekoppeld aan het Kruger National Park. Onze favoriete lodge hier is Ngala Tented Camp met mooie luxe canvas tenten.


Extra informatie over een georganiseerde reis naar Johannesburg en Kruger maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

Vraag hier uw uitgewerkte beleefreis naar Johannesburg en Kruger aan...  (duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven maar streven naar uw reis op maat. We overleggen eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

 

Johannesburg en Safari

Safari Greater Kruger Safari Greater Kruger

Indien je de reis volledig wenst te wijden aan de zoektocht naar wild, dan zijn Kruger en de omliggende privé-wildreservaten de perfecte keuze, zelfs los van Zuid-Afrika. Je zou bijvoorbeeld een combinatie kunnen doen van het Timbavati reservaat, Kruger en Sabi Sand en ook meteen de Panoramaroute mee op de reis nemen. De privé-reservaten van het "Greater Krugerpark" staan garant voor een echte safaribeleving: uitsluitend de mensen die verblijven in die lodges zal je hier tegenkomen en je kan veel dichter bij de dieren komen. De 4x4-wagens mogen ook van de paden afwijken én het is ook toegelaten om te voet op safari te gaan. Tussen Kruger en de privé-reservaten kunnen de dieren overigens vrij bewegen. Op deze reis mis je natuurlijk ook de Panoramaroute niet. Kies voor een compleet malariavrije reis nabij Johannesburg voor de parken Madikwe en/of Pilanesberg, een ideale combinatie van beide want de parken zijn kwa natuur volledig verschillend. Een dagtrip gewijd aan Johannesburg en Soweto kan natuurlijk niet ontbreken.

 
 
   
 
 

Combinatie met Kaapstad

Combineer Johannesburg, Panoramaroute en Safari met Kaapstad en de Kaap. Zie voor meer info bij De Kaapregio's

 
 
   
 
 

Combinatie met Kwazulu Natal

Na Johannesburg gaat het verder naar KwaZulu Natal. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de grote battlefields kan er de Islandlwana dagtocht en de uitstap naar Rorke's Drift, de plaatsen waar de Britten en Zulu vochten, bijnemen. Een gepassioneerde gids vertelt en geeft achtergrond over de gebeurtenissen die hebben geleid tot de veldslagen. Daarna verder naar Drakensbergen van waaruit er verschillende wandeltochten kunnen gedaan worden (Rainbow Gorge (04u), Doree Falls (02u), Baboon Rock (04u), Mushroom Rock (04u), Neptune's Pools, Marble Baths, Xeni Cave and Blue Pools (5u). Verder naar Durban aan de Dolfijnkust. Zie voor meer info bij Kwazulu Nathal, Lesotho en Swaziland.

 
 
   
 
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Goed om weten vooraleer u op reis naar Johannesburg en Kruger vertrekt

Snel gecheckt - praktische info

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Voor een verblijf van minder dan drie maanden in Zuid-Afrika is voor Belgen geen visum vereist. Een internationale reispas is wel verplicht en moet nog 6 maanden langer geldig zijn dan de datum van vertrek uit Zuid-Afrika. In de reispas dienen nog minstens 2 lege bladzijden te zijn voor het nodige stempelwerk. Opgelet, indien je door Swaziland reist (b.v. van Hluhluwe naar Kruger), dan moet je reispas nog minstens drie maanden geldig zijn bij aankomst in Swaziland. Voor Lesotho geldt ook een minimum geldigheid van 6 maanden bij vertrek uit Lesotho.

BELANGRIJKE TOEVOEGING
Ouders die naar Zuid-Afrika op reis gaan met minderjarige kinderen moeten vanaf 1 juli 2014 een origineel geboortecertificaat van de kinderen ("Unabridged birth certificate") op zak hebben zodat ze kunnen bewijzen dat ze met hun eigen kinderen reizen. Een gewoon internationaal paspoort voor kinderen is dus niet meer voldoende als reisdocument. Wanneer één ouder alleen reist met een minderjarig kind moet hij/zij ook nog eens een geschreven toelating hebben van de andere ouder. Hetzelfde geldt voor grootouders die hun kleinkinderen willen trakteren op een safari in het Krugerpark: zij moeten de originele geboortecertificaten meenemen én ze moeten een schriftelijke toelating hebben van beide ouders.

Gezondheid/Inentingen: Geen enkele inenting is vereist. Een DTP-vaccinatie wordt aanbevolen, en ook bescherming tegen hepatitis A. Vaccinaties tegen buiktyfus en gele koorts zijn niet noodzakelijk. Opgelet, vaccinatie tegen gele koorts is wel verplicht als men uit gele koortsgebied komt (b.v. Kenia, Tanzania, Oeganda, of bij een tussenlanding in Ethiopië of (sinds eind 2011) een bezoek aan Zambia); neem in dit geval zeker uw vaccinatieboekje mee). Malariaprophilaxie is ten zeerste aanbevolen tijdens uw verblijf in de parken in het noorden (zeker van oktober tot mei).

Tijdverschil: In onze zomer (winter in Zuid-Afrika) is er geen tijdsverschil, in onze winter (zomer in Zuid-Afrika) is het 1 uur later in Zuid-Afrika.

Munt: De munteenheid van Zuid-Afrika is de Rand, onderverdeeld in 100 cents. Richtkoers: 1 EUR = 13,507 ZAR (november 2013).

Onderweg: De afstand Brussel - Kaapstad is zo'n 9500 km. Rechtstreeks vanuit Amsterdam (met o.a. KLM of South African) of Parijs (Air France met de A380) duurt de reis ongeveer 10u30min (Johannesburg) of 11u15min (Kaapstad). Via tussenlanding vanuit Brussel in een Europese luchthaven duurt het zo'n 14 uren. Europa - Johannesburg is over het algemeen goedkoper dan Europa - Kaapstad.

Goed om te weten: Pilanesberg, Madikwe, Waterbergen en de privéparken rond de Kaap en Port Elizabeth zijn malariavrij.

Voor de meeste safarilodges kunnen kinderen pas mee op safari vanaf 6 jaar. Sommige lodges verbieden kinderen onder de 12 jaar, nog andere onder de 16 jaar, deze laatste vooral de -enkel volwassenen lodges-

De "Wild Card" is een soort creditcard met een PIN code waarmee je vrije toegang hebt tot de South African National Parks (SANParks), Cape Nature Conservation Reserves (CNC), Msinsi Resorts en Big Game Parks in Swaziland en Ezemvelo KZN Wildlife. Voor 1 persoon kost de kaart R940 en voor 2 personen R1640 (2010).

Zelf rijden: het internationaal rijbewijs is verplicht om in Zuid-Afrika te rijden. Vraag dan ook een internationaal rijbewijs aan bij uw Belgisch gemeentebestuur. Sommige Zuid-Afrikaanse verzekeraars weigeren de schade uit te betalen indien de betrokken partij niet over een internationaal rijbewijs beschikt.

Huurwagen: De huurwagen In Zuid- Afrika wordt geboekt met Premium coverage (super coverage), deze dekt de diverse schade waaronder diefstal, ongeval, enz .... Niet gedekte schade is waterschade en schade aan het chassis. Deze verzekering dekt ook niet de brandstof, de kosten bij grensovergangen (1900 ZAR en 600 ZAR voor Swaziland of Lesotho), boetes (350 ZAR administratie kosten), de one-way huurtrajecten, een administratie-fee in geval van een ongeval (ZAR 814). Indien de wagen niet ten laatste op het einde van de geboekte huurperiode is ingeleverd zal de extra dag/dagen ook verrekend worden. (Opgelet, de vermelde ZAR bedragen onder voorbehoud, deze kunnen wat afwijken.)
De meest brandstofstations (in steden en op de hoofdwegen) zijn open 24u per dag. In de plattelandsgebieden enkel overdag. Hou cash ZAR klaar, want betalen met kredietkaart in de stations is er niet altijd bij. Het is de gewoonte een tip te geven van 3 tot 5 ZAR aan de pompbediende. Deze zal meestal ook het voorvenster schoonmaken en olie en waterpeil nakijken. Tank tijdig, want soms zijn tankstations schaars op sommige wegen! Op tolwegen kan meestal betaald worden met cash en met kredietkaart. Hou je aan de snelheidsbeperkingen (60 km/u in de steden, 80km/u op de lokale wegen en 120 km/u op de hoofdwegen (autostrades en hoofdwegen).

Opgelet: zorg ervoor dat je niet in de situatie terecht komt waarbij de super coverage verzekering van de huurwagen vervalt. Het gaat vb. om criminele verwaarlozing, single ongeval (geen andere wagens/personen betrokken), niet geregistreerde chauffeur (2de chauffeur dus zeker registreren), niet onmiddellijke melding van een ongeval, een niet geregistreerde verlenging van de huurperiode, zware verkeersfouten (rijden door rood licht, rijden aan de verkeerde kant van de weg,...), rijden onder invloed, rijden buiten de aangelegde wegen, het slepen van een andere wagen, het niet kunnen teruggeven van de wagensleutels bij een diefstal, de exacte plaats van de diefstal niet weten, de wagen achtergelaten op een gevaarlijke plaats. Indien de verhuurmaatschappij één van deze factoren aantoont zal je voor alle bijgaande kosten moeten betalen. Al deze zaken worden ook vermeld in het contract dat je met de verhuurmaatschappij tekent.

Weer en klimaat

Klimaat: Ondanks de enorme uitgestrektheid van Zuid-Afrika is het klimaat betrekkelijk uniform en gematigd, ook al omdat de gebieden dichter tegen de evenaar over het algemeen hoger gelegen zijn. Uiteraard zijn er lokale verschillen, afhankelijk van ondermeer de hoogte en de afstand tot de zee. Het oosten en het zuiden - met uitzondering van de laaglanden rond Kaapstad - kennen een gematigd klimaat met neerslag in alle jaargetijden, maar het meest in de zomer. Rond Kaapstad heerst eerder een mediterraan klimaat, met warme droge zomers en zachte regenachtige winters. De oostelijke kusten hebben een subtropisch klimaat. De laaggeleden gebieden in het noorden bij de grens met Mozambique en Zimbabwe kennen een tropisch klimaat, dat bij de grens met Botswana eerder een steppeklimaat wordt. In het droge noordwesten tenslotte heerst een woestijnklimaat.

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen er tegenovergesteld zijn aan die in België. De gemiddelde jaartemperatuur ligt tussen de 16 en 21 graden. Typerend is dat de gemiddelde temperatuur in zowel in Kaapstad als in het veel noordelijker gelegen Johannesburg ongeveer 16,5°C bedraagt. Het warmst is het aan de oostkust, met een gemiddelde jaartemperatuur van 20,6°C in Durban. De warmste maanden in het binnenland zijn december en januari en de warmste maand aan de kust is februari. Juli is gemiddeld de koudste maand, maar zelfs in de winter kan het op de meeste plaatsen nog wel 20°C worden.

In tweederden van Zuid Afrika valt minder dan 500 mm neerslag per jaar. Hoe meer men naar het westen gaat, hoe minder neerslag er over het algemeen valt (met uitzondering van het gebied rond Kaapstad). In de zomer valt de meeste regen in het oosten, als de vochtige lucht van de Indische Oceaan met kracht landinwaarts stroomt. In Kaapstad daarentegen valt de meeste neerslag in de maanden juni tot en met september. De regen valt in de zomer vaak in korte hevige buien, waarna de zon weer snel schijnt. Kaapstad heeft gemiddeld 2980 zonuren per jaar; dat is meer dan pakweg Madrid of Lissabon.

Reisperiode: Over het algemeen is de periode tussen mei en oktober uitstekend om (het noorden van) Zuid-Afrika te bezoeken. De temperaturen zijn dan over het algemeen aangenaam. De winterperiode (juni t/m augustus) biedt het meeste kans op het zien van wild. Gedurende deze periode is er weinig vegetatie in de wildparken en bovendien verzamelt het wild zich in deze droge periode rondom de drinkplaatsen. In de zomermaanden (december tot en met februari) wordt dan weer het meeste wild geboren en is het warmer in het zuiden. De drukste tijd is tijdens de zomer, van half oktober tot half februari, met een piek in december en januari.

Het winterseizoen in Zuid-Afrika loopt van juni tot en met augustus. Dit zijn de koelste en met uitzondering van het zuidwesten (de Kaap) de droogste maanden. Landinwaarts is 's nachts vorst en sneeuw mogelijk, zeker in de hoger gelegen gebieden. Overdag lopen de temperaturen dan echter meestal weer op naar waarden van tegen de twintig graden. In het noordoosten is het in de winter het warmste. Het Krugerpark heeft in de koelste maanden nog altijd gemiddelde maximumtemperaturen van rond de 26-27 graden. 's Nachts kan het dan wel redelijk afkoelen tot enkele graden boven het vriespunt.

Wie in de winter een strandvakantie wil houden in Zuid-Afrika is aangewezen op de kustplaatsen van de regio Kwazulu/Natal. Door de warme golfstroom blijft het zeewater hier aangenaam warm met temperaturen tussen de 21 en 24 graden. Ook de luchttemperaturen van ruim twintig graden en een groot aantal zonne-uren maken een verblijf langs deze kust gedurende de Afrikaanse winter tot een aangename vakantie.

Het hangt eigenlijk af van je eigen voorkeur; wat ons betreft is Zuid-Afrika het gehele jaar door geschikt voor een bezoek.

Prettige vakantie in Johannesburg en Kruger

In voorbereiding van uw reis op maat naar Johannesburg en Kruger voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.