Reizen naar De Kaapregio's

Kaartje De Kaapregio's

In het zuidelijke deel bevinden zich de Kaapregio's, verdeeld in Noordkaap, Westkaap en Oostkaap. De Noordkaap grenst aan Namibië en wordt meestal niet meteen mee opgenomen op een eerste rondreis door Zuid-Afrika.

Tafelberg zonder wolken
Tafelberg met tafelkleed

Op reis naar De Kaapregio's: info bestemming

1 / 8
Kaapstad vanop Tafelberg
Kaapstad vanop Tafelberg
2 / 8
Kaapstad V&A Waterfront
Kaapstad V&A Waterfront
3 / 8
De Kaap
De Kaap
4 / 8
Delaire Wine Estate
Delaire Wine Estate
5 / 8
Wijnstreek
Wijnstreek
6 / 8
Wijnstreek
Wijnstreek
7 / 8
Tsitsikammi Tuinroute
Tsitsikammi Tuinroute
8 / 8
Tuinroute
Tuinroute

West-Kaap

Tafelberg + Lyons Head

Kaapstad, het wijngebied en de Tuinroute liggen in de West-Kaap.

Kaapstad is een zeer boeiende stad met Victoriaanse straten, het levendige Sea Point met zijn bijzonder mooie strandboulevard en de majestueuze Tafelberg die alomtegenwoordig is. Volgens velen is Kaapstad de mooiste stad op aarde. Maar Kaapstad en de hele Westelijke Kaap verrast zeker ook door de fantastische eetcultuur en de prachtige wijnen. We vinden er ook een duidelijk Europese toets, maar ook door de afstammelingen van Maleisische slaven, biedt Kaapstad een smeltkroes aan van culturen. De extreme verscheidenheid van de bevolking en de vele verschillende wijken maken van Kaapstad een boeiende en levende metropool met groot commercieel, financieel en industrieel belang. In de stad zijn het V&A Waterfront en Bo-Kaap niet te missen. De Tafelberg, met zijn afgeplatte top geeft Kaapstad een extra dimensie. De iconische berg met zijn steile hellingen en kliffen, verheft zich op meer dan 1000 m boven het centrum van Capetown. De Tafelberg vormt de noordkant van de bergketen die de ruggengraat vormt van het Kaapse Schiereiland. Er groeien meer dan 1400 verschillende soorten bloemen. Ook het 7.750 hectaren grote Natuurreservaat van Kaap de Goede Hoop bezit een uitgebreide verscheidenheid aan flora. De botanische tuinen van Kirstenbosch, Simon’s Town, Constantia en Robben Island zijn enkele van de andere bezienswaardigheden.
Negen kilometer buiten de kust van Kaapstad ligt Robben Island waar Nelson Mandela een groot deel van zijn leven gevangen werd gehouden. Rond Kaapstad zijn er de "Townships", woongebieden waar in de tijd van de apartheid enkel de zwarte bevolking en de kleurlingen leefden. Sinds de val van de apartheid zijn er grote projecten om de woonomstandigheden in de townships te verbeteren en ook de infrastructuur wordt ontwikkeld (ziekenhuizen, politiekantoren, winkelcentra, openbaar vervoer,...). Een gegidst bezoek aan een township tijdens een Zuid-Afrika reis is zeker een aanrader. Soweto en Alexandra nabij Johannesburg zijn wellicht de bekendste townships, in Kaapstad zijn er Guguletu en Khayelitsha. Een bezoek is heel zeker een ontdekking van de vele facetten van de Zuid-Afrikaanse gemeenschap.

Tafelberg
Tafelberg
Kaapstad

Verken vanuit Kaapstad "de Kaap". Hoewel deze naar het zuiden gerichte landtong niet het uiterste zuiden van het continent is (dat is Kaap Agulhas), heb je bij het ontdekken ervan toch de idee naar het einde van de wereld te rijden. Rij helemaal via Chapman's Peak Drive, een parcours van 9 km, met 114 bochten en wellicht één van de mooiste routes langs de oceaan ter wereld.
Bezoek onderweg ook Simon’s Town met Boulders Beach waar je een kolonie Afrikaanse pinguïns van zeer dichtbij kan bekijken. Op de punt van de Kaap is er het Kaap de Goede Hoop Natuurreservaat. Vanaf Cape Point, het meest zuidelijke punt, 209 m boven de zee, is het uitzicht op de baai (False Bay) spectaculair. Op een helderblauwe dag kan je van hieruit zelfs Kaap Agulhas zien.

Chapmans Peak
Kaappunt
Kaappunt

Naar het noordoosten toe vanuit Kaapstad liggen de Zuid-Afrikaanse wijngebieden. De Kaapse wijnindustrie en de historische landerijen en hofsteden zijn één van Zuid-Afrika’s meest gekoesterde schatten. Dorpjes als Franschhoek, Stellenbosch en Paarl staan centraal. Het Zuid-Afrikaanse wijnverhaal begon omstreeks 1650 en kreeg vooral een boost rond 1690 met de vluchtelingenhugenoten uit Frankrijk De hele wijngeschiedenis kan je volgen in Stellenbosh waar een museum eraan gewijd is. Neem in Franschhoek het wijntreintje (hop-on/hop-off). Je kiest zelf waar je stopt voor een tasting.

Stellenbosch
Delaire
Stellenbosch

Hermanus en het nabije Gansbaai liggen op een kuststrook tussen de bergen en de zee. De prachtige zandstranden zijn perfect voor zwemmers en surfers. Maar ga er ook wandelen, maak een boottocht, ga kajakken, paragliden, duiken, zeilen, paardrijden, .... Je kan er ook duiken met de zeldzame en beschermde grote witte haaien die hier in redelijke aantallen voorkomen door de aanwezigheid van een grote kolonie zeehonden, hun favoriete prooi. Tussen juni en november is Walker Bay de thuis voor walvissen, als ze de poolzeeën verlaten om te kalven in het ondiepe water en de beschutte baaien van de regio rond de Kaap. Tijdens het walvisseizoen kan je zelfs vanop een duin in de baai de reusachtige dieren bezig zien. Je kan ook een boottocht boeken die je dicht bij de walvissen brengt.

Hermanus
Bientang's Cave Restaurant
Kaapse Walvissen

De Hoop

Ook bij het wat verderop gelegen Kaap Agulhas kan je de walvissen spotten (mei-november). Zonder de drukte van vele toeristen. Het mooie stadje is een nationaal monument in zijn geheel en ligt op het schiereiland tussen de 2 oceanen, de Indische en de Atlantische. Aan de ene kant botst hier de Indische Oceaan tegen de kliffen, aan de andere kant de Atlantische. In Swellendam valt meteen het ‘Hollandse‘ karakter van het dorp op. Nederlandse kolonisten vestigden zich hier massaal in de 18de eeuw. In de omgeving liggen verschillende (soms private) natuurparken met klein wild en waar ook altijd wel iets in bloei staat. Ook vogels kijken is er een geliefde bezigheid (meer dan 200 vogelsoorten). Ontdek de geschiedenis van de 150 schepen die vergingen langs de kusten van Kaap Agulhas in het Shipwreck Museum van Bredasdorp.

Grootbos Private Reserve
De Hoop Nat Reserve
De Hoop Nat Reserve

Knysna Tsitskikamma

De zuidelijke kust vanaf Mosselbaai in West-Kaap tot aan Tsitsikamma (en verder naar Port Elisabeth in de Oost-kaap) kreeg ooit de naam "Tuinroute". Geen aangelegde Engelse tuinen weliswaar, maar een uniek groen, bloeiend bloemenrijk gebied aan de Indische Oceaan. De Tuinroute wordt terecht een van de kroonjuwelen van Zuid-Afrika genoemd, met weelderige inheemse bossen, vrij stromende rivieren, uitgestrekte lagunes, zonovergoten stranden en majestueuze bergen. Kortom, een symfonie van natuurlijke schoonheid. Knysna, met zijn blauwe lagune en gezellige jachthaven met terrasjes aan het water, geldt als het hart van de Tuinroute. In en rond het stadje - een van de parels van de streek - vind je duinen, het immense strand, de golvende zee: Zuid-Afrika zoals het is, ruim en overweldigend.

De hele regio telt hier ook opnieuw verschillende natuurreservaten waaronder ook het Tsitsikamma National Park over een kuststrook van tachtig kilometer. In het park met reusachtige oude bomen liggen enkele van de meest geliefde wandelroutes van Zuid-Afrika. Je kan er ook de fantastische "Canopy Tour" doen, geschikt voor iedereen. Ook wie wat minder avontuurlijk is ingesteld kan deelnemen aan deze onvergetelijke ervaring. In de buurt van het park is ook de Bloukransbrug waarvan van 216 meter gebungeejumpt kan worden. Zo'n 70 km landinwaarts vanaf de kust ligt Oudtshoorn, hoofdstad van de Kleine Karoo woestijn. Het doet denken aan een stukje Far West. Je vindt er zowel gereformeerde kerken, synagogen als (de overblijfselen van) de weelderige huizen van struisvogelmagnaten. Oudtshoorn staat namelijk ook bekend onder de naam van "Hoofdstad van de pluimen": 90% van de struisvogelkwekerijen liggen hier. In de omgeving liggen de Cango grotten.

Canopy Tour
Oudshoorn

Dertig kilometer ten noorden van Oudtshoorn (ongeveer 15 km verder dan de Cango grotten) ligt Swartberg. De 24 km lange Swartberg Pass (R407) is één van de mooiste bergpassen van Zuid-Afrika. Deze grindweg leidt via steile haarspeldbochten naar een hoogte van 1583 meter met een adembenemend uitzicht over de Kleine Karoo, de Grote Karoo en Swartberg. De Karoo is een halfwoestijn die ongeveer één derde van heel Zuid-Afrika beslaat en wordt vaak ingedeeld in de Kleine en de Grote Karoo. De beide worden grofweg gescheiden door de Swartberg bergketen. De Grote Karoo loopt door tot aan de Kalahari woestijn in de Noordkaap tot bij de grens met Namibië. De naam Karoo komt van de inheemse bevolking, het betekent: ‘het land van de grote dorst’. Route 62 is de weg van maar liefst 850 kilometer tussen Kaapstad en Port Elizabeth, dwars door de prachtige Karoo-woestijn, langs talloze wijngaarden en –huizen in plekken als Wellington, Tulbagh, Worcester (de grootste wijnstreek van Zuid-Afrika) en Robertson. De R62 is de langste wijnroute ter wereld.


Oost-Kaap

Addo Sibuya

Verder oostwaarts en eens voorbij Tsitsikammi kom je in de Oostkaap. De belangrijkste stad hier is Port Elisabeth waar ook verschillende vluchten toekomen/vertrekken. Hier zijn er ook verschillende parken. Addo (Addo Elephant Park) is de ideale plek voor een kindvriendelijke safari. Het park werd in 1931 opgericht als toevluchtsoord voor de amper 11 overgebleven Afrikaanse olifanten in dat gebied. Vandaag leven er in Addo maar liefst 450 olifanten, naast buffels, neushoorns, antilopen, leeuwen en hyena’s, maar natuurlijk ook veel andere dieren. Ook de Afrikaanse pinguïns en de zeldzame jan-van-gent vogels maken deel uit van het dierenrijk in het Addo Park. In Amakhala Game Reserve kan je de big 5 spotten. Het reservaat is uniek gelegen en naast de safari op land zijn er ook safari's per boot op de rivier. Ook in Sibuya Game Reserve is er een overvloed aan wildleven gaande van olifanten tot otters en bijna alles daartussen. De verblijfskampen (luxe tenten) zijn genesteld in een groot rivierwoud. Ideaal om beide parken, elk met hun eigen natuur te combineren voor een onvergetelijke safari-ervaring.

Richting Noord-Kaap

Cederbergen Langebaan Lagune

Vanuit Kaapstad of vanuit de Kaapse wijnregio is het zo'n 3u rijden naar Cederbergen, noordelijker gelegen. Een uniek en vooral prachtig gebied met een ongeëvenaarde geschiedenis. In deze regio is er geen sprake van lucht- en lichtpollutie, een sterrenhemel om nooit te vergeten. De verblijven aldaar organiseren verrijkende en plezante lodge activiteiten, zoals 4x4 ritten, begeleide bezoeken aan de rotsschilderingen van de bosjesmannen, plantenwandelingen, kanovaren, boogschieten, vliegvissen, hiking, zwemmen, presentaties over vogels, sterrenkijken. Vergeet ook niet er eenvoudigweg te ontspannen.
Langebaan wordt wel eens het juweel van alle dorpjes aan de Westkust genoemd. Het is een idyllisch klein stadje aan de zee aan de oostelijke oever van de Langebaan-lagune. Onderweg vanuit Cederbergen een stop die niet kan ontbreken. Een mekka voor natuurliefhebbers en adepten van watersporten. De lagune maakt deel uit van het beschermde West Coast National Park, één van de grootste kustmoerasgebieden ter wereld. Het park is een veilige haven voor duizenden vogels en is dus een waar vogelparadijs. In de lagune mag worden gevaren met kleine boten en er kan aan diepzeeduiken, vissen en snorkelen worden gedaan in het glasheldere water. Fiets- en wandelliefhebbers kunnen gebruik maken van bewegwijzerde routes.

Extra informatie over een georganiseerde reis naar De Kaapregio's maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

Vraag hier uw uitgewerkte beleefreis naar De Kaapregio's aan...  (duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven maar streven naar uw reis op maat. We overleggen eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

 

Reis naar West-Kaap

Kaapstad met Tafelberg Kaapstad met tafelkleed op Tafelberg

Deze reis doe je best tijdens onze herfst/winter/vroege lente, want aan de andere kant is het dan volop aangenaam weer. Verkenning van Kaapstad, Bo-Kaap, De Kaap met "Kaappunt" en "Kaap de Goede Hoop". Daarna verkenning van de wijnlanden, met Paarl, Stellenbosch en Franschhoek. Terug naar de kustregio via Hermanus en een volledige verkenning van de Tuinroute met in het achterland Oudshoorn en de Karoo.

 
 
   
 
 

Kaapstad, de Kaap en safari nabij Johannesburg

Ballonvaart over Pilanesberg

Een perfecte combinatie van het beste van Zuid Afrika en een ideale kennismaking. Deze combinatie kan het hele jaar door gepland worden en is ook perfect mogelijk in onze zomer. De wijnstreek kan eventueel even vanuit Kaapstad bezocht worden en van juni tot september zijn er de walvissen in Walker Bay. Kies nabij Johannesburg voor Madikwe of Pilanesberg voor een compleet malariavrije reis met kinderen. Op deze reis mis je natuurlijk ook de Panoramaroute niet. Zie voor meer info bij Johannesburg en Kruger Regio.

 
 
   
 
 

Verlenging Victoria Falls

(in Livingstone, Zambia)

 
 
   
 
 

Verlenging Mozambique

De Bazaruto Archipel ten oosten van de Mozambikaanse kust wordt beschouwd als een van de best bewaarde geheimen van Afrika. Zie voor meer info bij Mozambique

 
 
   
 
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Goed om weten vooraleer u op reis naar De Kaapregio's vertrekt

Snel gecheckt - praktische info

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Voor een verblijf van minder dan drie maanden in Zuid-Afrika is voor Belgen geen visum vereist. Een internationale reispas is wel verplicht en moet nog 6 maanden langer geldig zijn dan de datum van vertrek uit Zuid-Afrika. In de reispas dienen nog minstens 2 lege bladzijden te zijn voor het nodige stempelwerk. Opgelet, indien je door Swaziland reist (b.v. van Hluhluwe naar Kruger), dan moet je reispas nog minstens drie maanden geldig zijn bij aankomst in Swaziland. Voor Lesotho geldt ook een minimum geldigheid van 6 maanden bij vertrek uit Lesotho.

BELANGRIJKE TOEVOEGING
Ouders die naar Zuid-Afrika op reis gaan met minderjarige kinderen moeten vanaf 1 juli 2014 een origineel geboortecertificaat van de kinderen ("Unabridged birth certificate") op zak hebben zodat ze kunnen bewijzen dat ze met hun eigen kinderen reizen. Een gewoon internationaal paspoort voor kinderen is dus niet meer voldoende als reisdocument. Wanneer één ouder alleen reist met een minderjarig kind moet hij/zij ook nog eens een geschreven toelating hebben van de andere ouder. Hetzelfde geldt voor grootouders die hun kleinkinderen willen trakteren op een safari in het Krugerpark: zij moeten de originele geboortecertificaten meenemen én ze moeten een schriftelijke toelating hebben van beide ouders.

Gezondheid/Inentingen: Geen enkele inenting is vereist. Een DTP-vaccinatie wordt aanbevolen, en ook bescherming tegen hepatitis A. Vaccinaties tegen buiktyfus en gele koorts zijn niet noodzakelijk. Opgelet, vaccinatie tegen gele koorts is wel verplicht als men uit gele koortsgebied komt (b.v. Kenia, Tanzania, Oeganda, of bij een tussenlanding in Ethiopië of (sinds eind 2011) een bezoek aan Zambia); neem in dit geval zeker uw vaccinatieboekje mee). Malariaprophilaxie is ten zeerste aanbevolen tijdens uw verblijf in de parken in het noorden (zeker van oktober tot mei).

Tijdverschil: In onze zomer (winter in Zuid-Afrika) is er geen tijdsverschil, in onze winter (zomer in Zuid-Afrika) is het 1 uur later in Zuid-Afrika.

Munt: De munteenheid van Zuid-Afrika is de Rand, onderverdeeld in 100 cents. Richtkoers: 1 EUR = 13,507 ZAR (november 2013).

Onderweg: De afstand Brussel - Kaapstad is zo'n 9500 km. Rechtstreeks vanuit Amsterdam (met o.a. KLM of South African) of Parijs (Air France met de A380) duurt de reis ongeveer 10u30min (Johannesburg) of 11u15min (Kaapstad). Via tussenlanding vanuit Brussel in een Europese luchthaven duurt het zo'n 14 uren. Europa - Johannesburg is over het algemeen goedkoper dan Europa - Kaapstad.

Goed om te weten: Pilanesberg, Madikwe, Waterbergen en de privéparken rond de Kaap en Port Elizabeth zijn malariavrij.

Voor de meeste safarilodges kunnen kinderen pas mee op safari vanaf 6 jaar. Sommige lodges verbieden kinderen onder de 12 jaar, nog andere onder de 16 jaar, deze laatste vooral de -enkel volwassenen lodges-

De "Wild Card" is een soort creditcard met een PIN code waarmee je vrije toegang hebt tot de South African National Parks (SANParks), Cape Nature Conservation Reserves (CNC), Msinsi Resorts en Big Game Parks in Swaziland en Ezemvelo KZN Wildlife. Voor 1 persoon kost de kaart R940 en voor 2 personen R1640 (2010).

Zelf rijden: het internationaal rijbewijs is verplicht om in Zuid-Afrika te rijden. Vraag dan ook een internationaal rijbewijs aan bij uw Belgisch gemeentebestuur. Sommige Zuid-Afrikaanse verzekeraars weigeren de schade uit te betalen indien de betrokken partij niet over een internationaal rijbewijs beschikt.

Huurwagen: De huurwagen In Zuid- Afrika wordt geboekt met Premium coverage (super coverage), deze dekt de diverse schade waaronder diefstal, ongeval, enz .... Niet gedekte schade is waterschade en schade aan het chassis. Deze verzekering dekt ook niet de brandstof, de kosten bij grensovergangen (1900 ZAR en 600 ZAR voor Swaziland of Lesotho), boetes (350 ZAR administratie kosten), de one-way huurtrajecten, een administratie-fee in geval van een ongeval (ZAR 814). Indien de wagen niet ten laatste op het einde van de geboekte huurperiode is ingeleverd zal de extra dag/dagen ook verrekend worden. (Opgelet, de vermelde ZAR bedragen onder voorbehoud, deze kunnen wat afwijken.)
De meest brandstofstations (in steden en op de hoofdwegen) zijn open 24u per dag. In de plattelandsgebieden enkel overdag. Hou cash ZAR klaar, want betalen met kredietkaart in de stations is er niet altijd bij. Het is de gewoonte een tip te geven van 3 tot 5 ZAR aan de pompbediende. Deze zal meestal ook het voorvenster schoonmaken en olie en waterpeil nakijken. Tank tijdig, want soms zijn tankstations schaars op sommige wegen! Op tolwegen kan meestal betaald worden met cash en met kredietkaart. Hou je aan de snelheidsbeperkingen (60 km/u in de steden, 80km/u op de lokale wegen en 120 km/u op de hoofdwegen (autostrades en hoofdwegen).

Opgelet: zorg ervoor dat je niet in de situatie terecht komt waarbij de super coverage verzekering van de huurwagen vervalt. Het gaat vb. om criminele verwaarlozing, single ongeval (geen andere wagens/personen betrokken), niet geregistreerde chauffeur (2de chauffeur dus zeker registreren), niet onmiddellijke melding van een ongeval, een niet geregistreerde verlenging van de huurperiode, zware verkeersfouten (rijden door rood licht, rijden aan de verkeerde kant van de weg,...), rijden onder invloed, rijden buiten de aangelegde wegen, het slepen van een andere wagen, het niet kunnen teruggeven van de wagensleutels bij een diefstal, de exacte plaats van de diefstal niet weten, de wagen achtergelaten op een gevaarlijke plaats. Indien de verhuurmaatschappij één van deze factoren aantoont zal je voor alle bijgaande kosten moeten betalen. Al deze zaken worden ook vermeld in het contract dat je met de verhuurmaatschappij tekent.

Weer en klimaat

Klimaat: Ondanks de enorme uitgestrektheid van Zuid-Afrika is het klimaat betrekkelijk uniform en gematigd, ook al omdat de gebieden dichter tegen de evenaar over het algemeen hoger gelegen zijn. Uiteraard zijn er lokale verschillen, afhankelijk van ondermeer de hoogte en de afstand tot de zee. Het oosten en het zuiden - met uitzondering van de laaglanden rond Kaapstad - kennen een gematigd klimaat met neerslag in alle jaargetijden, maar het meest in de zomer. Rond Kaapstad heerst eerder een mediterraan klimaat, met warme droge zomers en zachte regenachtige winters. De oostelijke kusten hebben een subtropisch klimaat. De laaggeleden gebieden in het noorden bij de grens met Mozambique en Zimbabwe kennen een tropisch klimaat, dat bij de grens met Botswana eerder een steppeklimaat wordt. In het droge noordwesten tenslotte heerst een woestijnklimaat.

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen er tegenovergesteld zijn aan die in België. De gemiddelde jaartemperatuur ligt tussen de 16 en 21 graden. Typerend is dat de gemiddelde temperatuur in zowel in Kaapstad als in het veel noordelijker gelegen Johannesburg ongeveer 16,5°C bedraagt. Het warmst is het aan de oostkust, met een gemiddelde jaartemperatuur van 20,6°C in Durban. De warmste maanden in het binnenland zijn december en januari en de warmste maand aan de kust is februari. Juli is gemiddeld de koudste maand, maar zelfs in de winter kan het op de meeste plaatsen nog wel 20°C worden.

In tweederden van Zuid Afrika valt minder dan 500 mm neerslag per jaar. Hoe meer men naar het westen gaat, hoe minder neerslag er over het algemeen valt (met uitzondering van het gebied rond Kaapstad). In de zomer valt de meeste regen in het oosten, als de vochtige lucht van de Indische Oceaan met kracht landinwaarts stroomt. In Kaapstad daarentegen valt de meeste neerslag in de maanden juni tot en met september. De regen valt in de zomer vaak in korte hevige buien, waarna de zon weer snel schijnt. Kaapstad heeft gemiddeld 2980 zonuren per jaar; dat is meer dan pakweg Madrid of Lissabon.

Reisperiode: Over het algemeen is de periode tussen mei en oktober uitstekend om (het noorden van) Zuid-Afrika te bezoeken. De temperaturen zijn dan over het algemeen aangenaam. De winterperiode (juni t/m augustus) biedt het meeste kans op het zien van wild. Gedurende deze periode is er weinig vegetatie in de wildparken en bovendien verzamelt het wild zich in deze droge periode rondom de drinkplaatsen. In de zomermaanden (december tot en met februari) wordt dan weer het meeste wild geboren en is het warmer in het zuiden. De drukste tijd is tijdens de zomer, van half oktober tot half februari, met een piek in december en januari.

Het winterseizoen in Zuid-Afrika loopt van juni tot en met augustus. Dit zijn de koelste en met uitzondering van het zuidwesten (de Kaap) de droogste maanden. Landinwaarts is 's nachts vorst en sneeuw mogelijk, zeker in de hoger gelegen gebieden. Overdag lopen de temperaturen dan echter meestal weer op naar waarden van tegen de twintig graden. In het noordoosten is het in de winter het warmste. Het Krugerpark heeft in de koelste maanden nog altijd gemiddelde maximumtemperaturen van rond de 26-27 graden. 's Nachts kan het dan wel redelijk afkoelen tot enkele graden boven het vriespunt.

Wie in de winter een strandvakantie wil houden in Zuid-Afrika is aangewezen op de kustplaatsen van de regio Kwazulu/Natal. Door de warme golfstroom blijft het zeewater hier aangenaam warm met temperaturen tussen de 21 en 24 graden. Ook de luchttemperaturen van ruim twintig graden en een groot aantal zonne-uren maken een verblijf langs deze kust gedurende de Afrikaanse winter tot een aangename vakantie.

Het hangt eigenlijk af van je eigen voorkeur; wat ons betreft is Zuid-Afrika het gehele jaar door geschikt voor een bezoek.

Prettige vakantie in De Kaapregio's

In voorbereiding van uw reis op maat naar De Kaapregio's voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.