Reizen naar Botswana

Botswana, de diamant van Afrika, brengt ons nog dichter bij de natuur: de "Circle of Life" is er nog duidelijker waarneembaar. Het land is beroemd en geprezen voor de vele grote, open en verafgelegen stukken wildernis, wetlands, woestijn en zoutvlakten, waar de aanwezigheid van mensen soms ver te zoeken is. Een ideale combinatie is een bezoek aan de verbazende Victoria Falls. De machtige watervallen liggen aan het drielandenpunt Zambia, Zimbabwe en Botswana.

Mokora tocht in Okavanga
 

Op reis naar Botswana: info bestemming

Het Chobe National Park ligt in het uiterste noorden van Botswana, tussen het puntje van Namibië en Zimbabwe. Het park werd gesticht in 1960, toen het wild zienderogen verminderde door enorme handel en ongecontroleerd jagen. De status van het Nationaal Park kwam er in 1967, als eerste in Botswana. Het gebied ontleent zijn naam aan de Chobe rivier, een belangrijke bijrivier van de Zambezi. Het is nu het op één na grootste park in Botswana en vormt samen met de omliggende bossen, natuurgebieden, wildreservaten en private concessies één van de grootste attractiepolen. Oorspronkelijk was Chobe het thuisland van de San bevolking. Het grote migrerende wildbestand was ideaal voor dit nomaden-jagersvolk.

Chobe Nationaal Park
 
Chobe Nationaal Park
 
Chobe Nationaal Park
 

De Chobe Rivier heeft zijn eigen verhaal. De bron bevindt zich in de hooglanden van Angola. De Chobe en de Zambezi vloeien in Kazungula samen, net voor ze zich in de diepte van de Victoria Falls storten.

Victoria Falls
 
Victoria Falls
 
Victoria Falls
 

De Victoria watervallen liggen eigenlijk in Zimbabwe en Zambia maar ook dichtbij het drielandenpunt met Botswana. Een bezoek en verblijf nabij de watervallen is dan ook dikwijls deel van een reis naar Botswana. De watervallen vormen het grootste gordijn van vallend water ter wereld. Ze zijn 1,7 km breed, op hun hoogste punt 103 m diep, en dragen 500 miljoen liter water per minuut in het regenseizoen (maart en april). Het is onmiskenbaar de "must see" van Afrika. In de omgeving is het mogelijk verschillende activiteiten te plannen (cruise op de Zambezi, kanovaren, zwemmen in Devils pool, interactie met olifanten, wandelen met leeuwen, bungeejumpen, helikoptervlucht over de watervallen).

De Okavanga Delta is een groene "Tuin van Eden" met brede rivieren, drijvende eilandjes en weelderige vegetatie in het midden van de woestijn. Het is ook een ideale locatie voor vogelobservatie. De Okavango Delta beslaat 95% van de totale wateroppervlakte in Botswana. Met een oppervlakte van 15.000 km² is dit de grootste inlandse delta ter wereld. Hij wordt gevoed door de Okavango rivier, die vreemd genoeg niet naar de oceaan stroomt, maar landinwaarts de andere kant op. "The river that never finds the sea" kan de woestijn echter niet verzadigen. De combinatie van de permanente watervoorraad en de weelderige, groene, open grasvlakte maakt van deze regio het ideale terrein voor grote kudden antilopen, olifanten en buffels en op hun beurt de luipaarden, leeuwen en hyena's. De grote verscheidenheid aan wild en de unieke natuurpracht maken van deze regio één van de mooiste in Afrika...

Okavanga
 
Okavanga
 

Eén vijfde van de totale oppervlakte van de Okavango Delta ligt op grondgebied van het Moremi Nationaal Park. Een puur stukje natuur, met de mogelijkheid voor zowel 4x4 landroversafari's als watersafari's. Maun is het vijfde grootste stadje in Botswana en een mix van moderniteit en traditie. De straten bestaan uit moderne gebouwen, maar daar tegenover staan ook kleine hutjes. Het is de toeristische hoofdstad van Botswana en de poort naar de Okavango Delta. Het contrast van het opkomend toeristische centrum met de lokale mensen die nog steeds met hun vee naar de stad komen om deze te verkopen is een leuk gezicht om te zien.

Okavanga
 
Nokanyana Lodge
 
Okavanga
 

Een tocht in een traditionele kano (mokoro) over één van de vele kristalheldere riviertjes zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Voor een verkenning aan de diepere wateren worden motorboten gebruikt, dit ter bescherming tegen de talrijk aanwezige nijlpaarden en krokodillen. Men wil ze maar al te graag op de foto, maar liever niet al te dichtbij...

De Makgadikgadi Pan NP is zo groot als Portugal, maar bijna onbewoond door mensen. De pannen zijn alles wat nog over is van wat het enorme Makgadikgadi-meer, het grootste meer van Afrika. Samen met de wildparken is het Makgadikgadi Pans National Park één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Botswana. Vegetatie groeit niet op de zoutpannen, maar de randen van de pannen zijn begroeit met grasland, wat veel wild aantrekt. De vlaktes zijn ontdekt door Afrika’s grootste onderzoeker Dr. David Livingstone in de 19e eeuw. Aan de westelijke grens van het Makgadikgadi Pans National Park ligt de Boteti rivier. De rivier zorgt voor het essentiële water voor het wel heel geconcentreerde dierenleven dat er te vinden is. Het fascinerende contrast van het landschap van de rivier en het zoute land maken deze streek een ideale stop op de verkenning van Botswana.

Makgadikgadi Pan
 
Makgadikgadi Pan
 

Extra informatie over een georganiseerde reis naar Botswana maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

Vraag hier uw uitgewerkte beleefreis naar Botswana aan...  (duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven maar streven naar uw reis op maat. We overleggen eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

 

Botswana Rondreis

Volledige ontdekking van Botswana.

Chobe NP
 
Moremi
 
Makgadikigadi
 
 
 
   
 
 

Uitbreiding met Victoria Falls

Victoria Falls  Victoria Falls 

Een uitbreiding met Victoria Falls is zeker een aanrader. Er kan ook gedacht worden om het noorden van Botswana met Chobe Nationaal Park, Victoria Falls en de safariparken zoals Pilanesberg en Madikwe nabij Johannesburg te combineren. Er zijn namelijk gemakkelijke vluchtverbindingen tussen Johannesburg en Victoria Falls. Zie bij Zuid Afrika voor deze combinatie. Vanuit deze parken nabij Johannesburg is het ook mogelijk naar Gabarone, de hoofdstad van Botswana te rijden en vandaaruit dan een vlucht naar Okavanga en dan verder naar Chobe te reizen.

 
 
   
 
Uw keuzes
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Goed om weten vooraleer u op reis naar Botswana vertrekt

Snel gecheckt - praktische info

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Voor een verblijf van minder dan drie maanden in Botswana is voor Belgen geen visum vereist. Een internationale reispas is wel verplicht en moet nog minstens 6 maanden geldig zijn bij aankomst in het land.

Opmerkingen:
- Ook kinderen dienen steeds over een identiteitsbewijs met foto of paspoort te beschikken. Er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen. Buitenlandse Zaken raadt een ouderlijke toestemming aan als het kind alleen reist of in het gezelschap van andere personen dan de ouders.
- Personen die niet de Belgische nationaliteit hebben doen er goed aan zich te informeren bij de bevoegde instanties (ambassade of consulaat).

Let op:
- Beschadigde reisdocumenten, zoals een reispas met een scheur of een identiteitskaart met een barst, of een elektronische identiteitskaart waarvan de microchip ontbreekt, kunnen door de bevoegde Belgische of buitenlandse autoriteiten als ongeldig worden beschouwd. In voorkomend geval raden wij u dan ook aan om de beschadigde reisdocumenten vóór uw reis te laten vervangen. U gaat op eigen risico met een beschadigde identiteitskaart of reispas naar de luchthaven. Bij weigering van toegang tot de vlucht of het grondgebied van het land van bestemming kunnen wij helaas niets voor u doen.
- Een "attest verlies identiteitskaart" is niet geldig voor uw reis; een rijbewijs evenmin.

Gezondheid/Inentingen: Doe een vaccinatieboekje mee.
- Als je uit een gele koorts gebied komt is vaccinatie tegen gele koorts verplicht.

- Vaccinatie is aanbevolen tegen hepatitis a en dtp (difterie, tetanus, polio).

- Medicatie tegen malaria is aanbevolen in het noorden, zeker in de maanden november tot juni. In de regenperioden zijn er veel malariamuggen. Denk eraan dat je ruim voor je afreisdatum moet beginnen met een anti-malariakuur. Bescherming tegen muggenbeten is altijd belangrijk. Bij de apotheker kan je goede producten (op basis van DEET) halen tegen de insecten (b.v. Mousti-Mug). Ook een muskietennet biedt bescherming. Draag tijdens en na zonsondergang best lange broeken en truien met mouwen. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Het water dat in Botswana uit de kraan komt is in de meeste stedelijke gebieden behandeld en geschikt voor consumptie. Flessen mineraalwater zijn ook overal verkrijgbaar. De zon is quasi altijd van de partij, dus ook een degelijk beschermingsmiddel voor de huid meenemen.

Opmerkingen:
Deze aanbevelingen zijn van algemene aard. Zelfs als geen of bepaalde inentingen niet nodig zijn wil dat niet zeggen dat er geen aan te raden zijn. De reiziger dient zelf in te staan voor eventuele inentingen en aangezien de reisorganisator geen medische bevoegdheid heeft, dient de reiziger de verstrekte informatie te evalueren met een bevoegd arts. Speciale gezondheidsrisico’s (zoals bv. suikerziekte, hartaandoeningen, astma, epilepsie, enz...) alsook andere (zoals slechtziendheid, rugklachten, zwaarlijvigheid...) moeten gesignaleerd worden aan Evenementtours. Je reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, je gezondheid en je leeftijd bepalen welke vaccinaties en/of anti-malariamaatregelen je nodig hebt. Aangeraden wordt om steeds een persoonlijk advies in te winnen over de vaccinaties en eventuele andere maatregelen die noodzakelijk zijn. Je kunt hiervoor terecht bij je huisarts, die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en je persoonlijke situatie. Vooral bij reizigers met gezondheidsproblemen, bij reizen langer dan 3 maanden of als men op reis bijzondere risico's loopt door activiteiten of beroep, is een gespecialiseerd advies extra van belang. Voor verdere inlichtingen kan je ook terecht bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (Reisadvies: 03/247 66 66 of www.itg.be).

Tijdverschil: In onze zomer (winter in Botswana) is er geen tijdsverschil, in onze winter (zomer in Botswana) is het 1 uur later in Botswana.

Munt: De munteenheid in Botswana is de pula (BWP), onderverdeeld in 100 thebe. Er zijn momenteel bankbiljetten van 100, 50, 20, 10 en 5 pula en munten van 2 en 1 pula en 50, 25, 10, 5 en 1 thebe. 1 EUR = 11,31 BWP (november 2013).

Onderweg: De afstand tussen Brussel en Gabarone is 8669 kilometer. Je vliegt er 10,5 uur over.

Goed om te weten: Botswana is onderverdeeld in tien regio’s. De hoofdstad Gaborone ligt dichtbij de zuidoostelijke grens met Zuid-Afrika. Francistown ligt in het noordoosten van Botswana dichtbij de grens met Zimbabwe en is Botswana’s tweede grootste stad en een belangrijk commercieel centrum. De kleinere steden Maun (dicht bij de Okavango Moerassen) en Kasane (dicht bij Chobe Nationaal Park) zijn de belangrijkste toeristische centra.

Weer en klimaat

Klimaat: In het noordoosten heerst een subtropisch klimaat en in het zuidwesten een woestijnklimaat. Het noorden is veel natter dan het zuiden. In de Kalahari valt bijna geen regen. De zomermaanden in Botswana (onze winterperiode) kunnen verschrikkelijk heet zijn; de temperaturen klimmen dan zelfs tot 40° Celsius. Oktober en november zijn de warmste maanden; zij kondigen het begin van het regenseizoen aan, dat loopt van december tot maart-april. In die periode is er veel regen; vaak zijn het kortdurende hevige buien (al dan niet met onweer) aan het eind van de dag; tussen de buien door kan het prachtig weer zijn. Gewoonlijk valt de meeste regen in januari en februari. De winters zijn droog. In de maanden juni en juli kunnen de temperaturen (door de hoogteligging) 's nachts onder het vriespunt zakken (in de Kalahari kan het verschil tussen dag en nacht dan meer dan 40° halen).

Beste reisperiode: Het droge winterseizoen tussen mei en oktober is de beste tijd om Botswana te bezoeken. In deze periode zijn de wilde dieren afhankelijk van de beperkte waterhoeveelheid in de rivieren en in de Okavango Delta, waardoor je het meeste kans hebt om het wild te spotten. Opgelet, in juli en augustus kan het wel druk worden.

Eigenlijk kan je Botswana ook in onze wintermaanden bezoeken. Het kan dan overdag behoorlijk warm zijn en er kunnen af en toe korte, hefftige regenbuien vallen, maar de natuur is dan wel op z'n mooist. Bovendien wordt in deze periode veel jong wild geboren, dat vervolgens weer veel roofdieren aantrekt.

Francistown   Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde dagtemp. (°C)   31 30 29 28 26 23 24 26 30 32 32 31
Gemiddelde nachtt. (°C)   18 18 16 13 9 5 5 7 12 16 18 18
Gemiddelde neerslag (mm)   107 79 71 18 5 3 0 0 0 23 56 86
Aantal uren zon per dag   107 79 71 18 5 3 0 0 0 23 56 86
Aantal regendagen   8 7 5 2 1 1 0 0 0 3 5 7

Prettige vakantie in Botswana

In voorbereiding van uw reis op maat naar Botswana voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.