Oeganda - uw rondreis individueel op maat

Ooit noemde Winston Churchill Oeganda "de parel van Afrika", een titel waar het land nog altijd trots op is. Reis Oeganda rond en je zal zien dat het natuurschoon en wildlife nauwelijks te bevatten is. Sinds de dood van dictator Idi Amin in 2003 ontwikkelde Oeganda zich tot een van de veiligste bestemmingen van Afrika. En gelukkig maar... het land heeft immers heel veel en heel verscheiden landschappen en biotopen om te ontdekken. We stippelen je graag een individuele rondreis uit, op maat en begeleid met privéchauffeur/gids.

Beleef uw reis op maat met ons - het Fort Portal Kratermeer tijdens een rondreis door Oeganda
 

Op reis naar Oeganda: info bestemming

De mogelijkheden voor een reis naar Oeganda rond laten zich het beste zien door enkele veelzeggende foto's...

1 / 13
Bezoek aan een Oegandees dorp
Bezoek aan een Oegandees dorp
2 / 13
Mooie zonsondergang in Afrika - Oeganda
Mooie zonsondergang in Afrika - Oeganda
3 / 13
Het groene binnenland
Het groene binnenland
4 / 13
Op reis in Oeganda - met de auto door het water
Op reis in Oeganda - met de auto door het water
5 / 13
Oeganda is waarschijnlijk het meest gelend omwille van zijn berggorilla's
Oeganda is waarschijnlijk het meest gelend omwille van zijn berggorilla's
6 / 13
Ook de big 5 kan je tijdens uw reis in Uganda tegenkomen
Ook de big 5 kan je tijdens uw reis in Uganda tegenkomen
7 / 13
Beleef de vakantie, met de fiets op stap in het binnenland
Beleef de vakantie, met de fiets op stap in het binnenland
8 / 13
Fietsstop in een Oegandees dorp
Fietsstop in een Oegandees dorp
9 / 13
Het lieflijke landschap van Mgahinga
Het lieflijke landschap van Mgahinga
10 / 13
Watervallen
Watervallen
11 / 13
Bezoek in Oeganda aan Lake Mutanda
Bezoek in Oeganda aan Lake Mutanda
12 / 13
Raften in Uganda tijdens de rondreis
Raften in Uganda tijdens de rondreis
13 / 13
Raften in Oeganda tijdens de rondreis
Raften in Oeganda tijdens de rondreis

In de nationale parken leven twee apensoorten die bijna nergens anders in de wereld voorkomen: chimpansees en berggorilla’s. Naast deze twee mensapen komt de Afrikaanse Big 5 hier voor, maar ook vele soorten van insecten, primaten, reptielen en niet te vergeten, vogels. Oeganda is één van de landen met de grootste verscheidenheid aan vogels in de wereld. Wie op reis gaat naar Oeganda maakt kennis met een prachtige natuur...

De gorilla mag u tijdens uw reis naar Oeganda uiteraard niet missen
 
Maar je komt in Uganda ook giraffen en andere Afrikaanse dieren tegen
 
Zebra's bij Mburo op rondreis door Oeganda
 

In Oeganda wacht er echt een wereld van avontuur op je. Raften, vulkaantochten, gorilla tracking, safari tochten. Laat je verassen door de veelzijdigheid van het land! Met daar bovenop de glimlach op het gezicht van iedere Oegandees. De trotse bevolking is er erg vriendelijk, kleurrijk en gastvrij. Kortom, Oeganda is een fantastische reisbestemming !

Bezoek en plan je reis naar Oeganda nu als het kan, nu het nog één van de best bewaarde geheimen is van Afrika...

Oeganda rondreizen - ontmoeting met een aapje
 
Bwindi Trecking - te voet door het oerwoud van Oeganda
 
Babygorilla's tijdens een beleefreis Oeganda
 

Op ontdekking!

Oeganda is een erg groen land. Er zijn 10 nationale parken die onderling enorm verschillen. Je kan er tijdens je rondreis luxueus genieten van natuur, watervallen en een grote verscheidenheid aan wilde dieren. Daarnaast heeft het land een rijkdom aan moerassen, regenwouden, savannes en zelfs bergen met besneeuwde toppen in het westen van het land.

De nationale parken van Oeganda - Murchisson Falls
 
De sfeer van Lake Edward
 
Nijlpaarden
 

In het westen bevinden zich de meeste parken waaronder het grootste NP, Murchison Falls, in twee gespleten door de machtige rivier de Nijl. Het is het enige park waar je de “big five” kan spotten. Iets zuidelijker ligt Kibale Forest NP, een tropisch regenwoud met o.a. chimpansees. Het Queen Elizabeth National Park, in het westen van Oeganda, wordt het meest bezocht tijdens een Oegandareis. Het omvat twee meren die verbonden zijn door het natuurlijk gevormde Kazinga Kanaal en een savannevlakte met o.a. veel olifanten. Tijdens een boottocht over het Kazinga kanaal zijn er ongelooflijke hoeveelheden dieren te zien. Dit park staat bekend om de vele soorten wilde dieren en vooral de tree climbing lions van Ishasha.

Olifanten op rondreis in het Murchison Falls NP in Uganda
 
Ishasha bomenklimmende leeuw - Oegandareis
 
Beleefreis naar Uganda - de typisch Afrikaanse sfeer van het Queen Elizabeth National Park
 

Net als het Kibale Nationaal Park staat het Bwindi Impenetrable National Park, tegen de grens met Congo, bekend om de vele mensaapsoorten die er leven. Het park is wereldberoemd door de populatie van berggorilla’s. Maak hier tijdens uw Oegandareis kennis met één van de meest diverse regenwouden in Afrika.

Op de grens met Rwanda en Congo ligt Mgahinga Gorilla NP met natuurlijk berggorilla’s maar ook vulkanen. In het kleinste wildpark van Oeganda, het Lake Mburo National Park, zwemmen enorme hoeveelheden nijlpaarden en krokodillen naast je bootje mee. Dat is het grootste gevaar dat je tegenwoordig nog tegenkomt in veilig Oeganda. Het park staat bekend als het 'Huis voor Zebra's. Er wonen ongeveer 7.000 zebra's, terwijl ze in de rest van Oeganda niet voorkomen. Wat Lake Mburo zo uniek maakt is dat dit het enige park is waar u een wandelsafari kunt doen, ook zou u een paardrijdsafari kunnen doen.

In het noord oosten ligt Kidepo Valley NP, een savanne park met een wildleven zoals we dat kennen uit Masai Mara in Kenia.

Oeganda rond reizen - ontmoeting met een impala
 
Op wandelsafari tijdens een uitgewerkte Oegandareis
 
Reis op maat Oeganda rond: Lake Mburo
 

Lake Victoria

Je mag dit gigantische meer niet missen als je door Oeganda heen reist. Lake Victoria, is één van de Great African Lakes. Het is het grootste meer van Afrika, en het op één na grootste zoetwatermeer ter wereld. Lake Victoria heeft een gevarieerde, tropische fauna en flora met een grote verscheidenheid aan kreken en baaien waarin uitgestrekte velden papyrus, waternoot, waterlelies en waterhyacinten voorkomen.

Individuele rondreis naar Oeganda - Lake Victoria
 
Ook bij het Victoriameer hangt de typische sfeer van Afrika
 
Meer Lake Victoria...
 

Avontuur verzekerd!

Rondreizen in Oeganda is altijd een beetje spannend. De modderige zandwegen en soms ondergelopen bruggen brengen dus gegarandeerd avontuur met zich mee. Kalm blijven is de boodschap. Het komt steeds goed!

Het spannende avontuur van rondreizen en onderweg zijn in Oeganda
 
Een modderweg maakt de georganiseerde reis naar Oeganda iets trager maar zorgt voor meer suspens
 
Fietstocht op vakantie in Oeganda
 

Extra informatie over een georganiseerde reis naar Oeganda maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

U wilt iets beleven op vakantie naar Oeganda? Vraag hier uw uitgewerkte reis op maat naar Oeganda aan...
(duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven maar streven naar uw reis op maat. We overleggen eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

 

Individuele begeleide rondreis met gids/chauffeur - Oeganda hoogtepunten

Op deze reis ontdekken jullie Lake Mburo met zijn talrijke zebra's tijdens een wandelsafari. Jullie wagen zich in het ondoordringbare Bwindi Impenetrable National Park, één van de meest diverse regenwouden in Afrika, op zoek naar de berggorilla's. Jullie verbazen zich over de boomklimmende leeuwen in Ishasha. Queen Elizabeth, het bekendste nationale park van Oeganda, kan uiteraard niet ontbreken. Onderweg naar Murchison Falls houden jullie even halt in Fort Portal, de thuisbasis van vele prachtige kratermeren. Jullie ondernemen safari's over land en over water en staan vast en zeker versteld van de mooiste vergezichten die dit prachtige land te bieden heeft. Voorzie toch minimum 10 dagen om comfortabel te kunnen rondtrekken.

Nijlpaarden tijdens uw individueel begeleide rondreis door Oeganda met gids/chauffeur
 
Op reis langs enkele hoogtepunten van Oeganda - LakeMburo
 
Reis van 10 dagen door Oeganda - een antilope in de savanne
 
 
 
   
 
 

Uitbreiding Jinja (optie raften)

Als uitbreiding op de basisreis Oeganda raden we zeker een bezoek aan in Jinja. Hier ligt de oorsprong van de Nijl, op een steenworp afstand van het Victoriameer. De relaxte stad is een compleet andere wereld. Je vindt hier hippe restaurants, fijne lodges aan de Nijl, prachtige tropische natuur en een breed scala aan activiteiten: raften, kajakken, boottochten, jetboating, quad rijden, mountainbiken, paardrijden, vissen. Een mooie afsluiter van de reis en een vertlenging van uw vakantie!

Maak uw reis aan Oeganda wat actiever: raften
 
De Nijl op rondreis door Oeganda
 
Het beeld van Afrika - vakantie in Oeganda
 
 
 
   
 
 

Uitbreiding Lake Bunyonyi (extra rust), Kibale (chimpansee tracking) + Jinja

Deze complete reis neemt jullie extra mee naar Lake Bunyonyi: spectaculaire uitzichten, rust en stilte. Misschien wel de meest idyllische plek in Oeganda, vol mystiek.
Jullie zullen kennismaken met chimpansees in Kibale Forest: één van de mooiste regenwouden van Oost-Afrika. Als afsluiter Jinja, de avonturenstad in Oeganda. Op 2 weken tijd zal Oeganda jullie betoveren.

Chimpansee in Kibale Forest tijdens een reis naar Oeganda
 
Spectaculaire uitzichten, rust en stilte bij Lake Bunyonyi
 
Een kraanvogel die u naar Oeganda roept
 
 
 
   
 
Uw keuzes
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Goed om weten vooraleer u op reis naar Oeganda vertrekt

Snel gecheckt - praktische info

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Een internationaal paspoort, geldig tot 6 maanden na terugkeer, is verplicht voor Belgen (en andere nationaliteiten) die naar Oeganda reizen. Ook een visum is noodzakelijk en vooraf aan te vragen via https://visas.immigration.go.ug. Single entry USD 50 (in 2022) of Oost-Afrikaans visum USD 100 (in 2022) (multiple entry voor Kenia, Oeganda en Rwanda). Doe ook je vaccinatieboekje mee.

Opmerkingen:
- Ook kinderen dienen steeds over een identiteitsbewijs met foto of paspoort te beschikken. Er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen. Buitenlandse Zaken raadt een ouderlijke toestemming aan als het kind alleen reist of in het gezelschap van andere personen dan de ouders.
- Personen die niet de Belgische nationaliteit hebben doen er goed aan zich te informeren bij de bevoegde instanties (ambassade of consulaat).

Let op:
- Beschadigde reisdocumenten, zoals een reispas met een scheur of een identiteitskaart met een barst, of een elektronische identiteitskaart waarvan de microchip ontbreekt, kunnen door de bevoegde Belgische of buitenlandse autoriteiten als ongeldig worden beschouwd. In voorkomend geval raden wij u dan ook aan om de beschadigde reisdocumenten vóór uw reis te laten vervangen. U gaat op eigen risico met een beschadigde identiteitskaart of reispas naar de luchthaven. Bij weigering van toegang tot de vlucht of het grondgebied van het land van bestemming kunnen wij helaas niets voor u doen.
- Een "attest verlies identiteitskaart" is niet geldig voor uw reis; een rijbewijs evenmin.

Gezondheid/Inentingen: Doe een vaccinatieboekje mee
- Vaccinatie tegen gele koorts is strikt aanbevolen tot noodzakelijk aangezien gele koorts in dit land kan voorkomen of er voorkomt. Indien u vanuit een ander land vertrekt (zelfs na korte transit in de luchthaven), waar gele koorts kan voorkomen (Afrika, Zuid-Amerika) is vaccinatie officieel vereist, en dit vanaf de leeftijd van 1 jaar.

- Er is een belangrijk malariarisico. De inname van malariatabletten is nodig. Naast medicijnen blijft de beste bescherming u 's avonds in te smeren met een insectenwerend middel, na zonsondergang een lange broek en shirt met lange mouwen aan te trekken en te slapen onder een muskietennet.

- Dengue en chikungunya (knokkelkoortsen) kunnen voorkomen. Als preventie dien je ook hier de antimuggenmaatregelen toe te passen.

- Op reis gaan is een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de tetanus-, difterie-, kinkhoest-, mazelen- en poliovaccinatie. Iedereen die naar Afrika op reis gaat, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen Hepatitis A beschermd zijn. Vaccinatie tegen buiktyfus kan overwogen worden voor avontuurlijke reizen in minder hygiënische omstandigheden. In vele omstandigheden dient vaccinatie tegen Hepatitis B ook te worden overwogen. Dit alles dient individueel met uw huisarts of de arts van het reisadviescentrum te worden besproken. Voor meer informatie raadpleeg de ITG brochure via www.reisgeneeskunde.be of contacteer het Instituut voor Tropische Geneeskunde, Kronenburgstraat 43/3, 2000 Antwerpen of consulteer hun informatieve webpagina's op www.itg.be Overweeg ook de vaccinatie tegen hondsdolhied (rabies). Wees op je hoede voor een hondebeet, meestal onverwacht maar dikwijls nooit ver weg. Een hond die (of kat, aap, vleermuis, dat) geïnfecteerd is met het virus dat rabies veroorzaakt kan hondsdolheid overdragen zelfs bij lichte verwondingen. Blijf dus ver weg van zoogdieren die mogelijk besmet zijn. Raak nooit dieren aan, zeker ook niet als ze dood zijn. Aai ze niet, voer ze niet en speel niet met ze, ook al zien ze er gezond en schattig uit. In dat geval moet je altijd METEEN behandeld worden. Zelfs als je gevaccineerd bent. De behandeling van rabiës bestaat uit twee injecties als je gevaccineerd bent, en vier injecties als je niet gevaccineerd bent. Als je niet gevaccineerd bent tegen rabiës heb je bovendien binnen 24 uur antiserum nodig. Soms is antiserum niet verkrijgbaar of van slechte kwaliteit, waardoor vaccinatie tegen rabiës sterk wordt geadviseerd. Hondsdolheid is een gevaarlijke aandoening die zich soms pas weken na terugkeer van reis manifesteert. Hier opnieuw, bespreek het met je (huis)arts.

Opmerkingen:
Deze aanbevelingen zijn van algemene aard. Zelfs als geen of bepaalde inentingen niet nodig zijn wil dat niet zeggen dat er geen aan te raden zijn. De reiziger dient zelf in te staan voor eventuele inentingen en aangezien de reisorganisator geen medische bevoegdheid heeft, dient de reiziger de verstrekte informatie te evalueren met een bevoegd arts. Speciale gezondheidsrisico’s (zoals bv. suikerziekte, hartaandoeningen, astma, epilepsie, enz...) alsook andere (zoals slechtziendheid, rugklachten, zwaarlijvigheid...) moeten gesignaleerd worden aan Evenementtours. Je reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, je gezondheid en je leeftijd bepalen welke vaccinaties en/of anti-malariamaatregelen je nodig hebt. Aangeraden wordt om steeds een persoonlijk advies in te winnen over de vaccinaties en eventuele andere maatregelen die noodzakelijk zijn. Je kunt hiervoor terecht bij je huisarts, die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en je persoonlijke situatie. Vooral bij reizigers met gezondheidsproblemen, bij reizen langer dan 3 maanden of als men op reis bijzondere risico's loopt door activiteiten of beroep, is een gespecialiseerd advies extra van belang. Voor verdere inlichtingen kan je ook terecht bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (Reisadvies: 03/247 66 66 of www.itg.be).

Tijdverschil: Tijdens onze zomertijd is het in Oeganda 1 uur later en tijdens onze wintertijd is het er 2 uur later.

Munt: De lokale munteenheid van Oeganda is Uganda Shilling. Shillings zijn niet buiten Oeganda verkrijgbaar. Wij raden daarom aan cash in euro mee te nemen. Je kan ter plaatse wisselen. Het is niet overal mogelijk om met een bankkaart te betalen. Om te betalen met een kredietkaart wordt vaak een toeslag bijgerekend. Bij de banken kan je geld afhalen. Houd er wel rekening mee dat stroomstoringen aan de orde van de dag zijn en hierdoor geldopnames niet altijd mogelijk zijn. Neem daarom voldoende cash geld mee! In de lodges betaalt je meestal cash, sporadisch zijn creditcard betalingen mogelijk.

Onderweg: De gemiddelde vliegtijd naar Entebbe vanuit Brussel is ca. 8 uur zonder tussenstop en ca. 11,5 uur met overstap in Nairobi.

Goed om te weten: In Oeganda gebruiken ze andere stopcontacten dan in België. Het is aangewezen om een wereldstekker te voorzien.
Het geven van fooien is niet standaard, maar wordt altijd wel erg gewaardeerd. Rangers, chauffeurs en gidsen zijn voor hun inkomen voor een stuk afhankelijk van fooien.

Weer en klimaat

Klimaat: Een tropisch klimaat, waar de temperatuur wat getemperd wordt door de hoogteligging (het grootste deel van het land bevindt zich boven de 1000 m boven de zeespiegel). De omgeving van het Victoriameer is de vochtigste van het land. Over het algemeen zijn januari en februari, alsook juni tot september de droogste maanden van het jaar.

Beste reisperiode: Oeganda is het ganse jaar bereisbaar.
- Januari maakt deel uit van Oeganda's korte droge seizoen - het is een geweldige tijd voor tochten met gorilla's en chimpansees en om een weelde aan trekvogels te observeren.

-Februari, een korte droge seizoensmaand, is ideaal voor tochten met gorilla's en chimpansees, maar ook voor bootsafari's - je kunt uitkijken naar veel soorten die hun dorst komen lessen in de rivieren.

-Maart luidt het begin in van het lange regenseizoen, met weelderige landschappen, het afkalfseizoen voor veel herbivoren en tal van trekvogelsoorten.

-April is meestal de natste maand van het jaar. April heeft prachtige groene landschappen, vertederende pasgeborenen en kortere gorillatochten, aangezien de harige kerels de voorkeur geven aan de lagere berghellingen.

-Mei is een van de meest regenachtige maanden in Oeganda, heeft een aantal fantastische hoogtepunten - weelderige landschappen, veel pasgeborenen, zwermen trekvogels en waarnemingen van gorilla's op de lagere hellingen van de bergen.

-Juni is de eerste maand van het lange droge seizoen van Oeganda, gekenmerkt door een heldere blauwe lucht, nog steeds weelderige landschappen en steeds beter spotten van dieren in het wild naarmate de waterbronnen in de parken beginnen af te nemen.

-Juli, een droge seizoensmaand, is een van de beste tijden voor het spotten van wilde dieren en gorillatochten, en, in het noorden van het land, voor het observeren van zwermen trekvogels.

-Augustus is het einde van het droge seizoen en een fantastische maand voor tochten met gorilla's, trektochten met chimpansees, het bekijken van dieren in het algemeen en het bewonderen van honderden vogelsoorten in het noorden van Oeganda.

-In september komt de regen terug, meestal tegen het einde van de maand en vergezeld van veel tropische vlinders - tot die tijd zijn safari-activiteiten, waaronder trektochten, uitstekend.

-In oktober zijn de regens teruggekeerd in veel safarigebieden, maar er zijn nog steeds veel dieren in het wild te zien, niet in de laatste plaats de boomklimmende leeuwen van het Queen Elizabeth National Park en de Kavirondo-bosbaby's van Kidepo Valley.

-November is een nat seizoen in Zuid-Oeganda, maar droog in het noorden - en een groot hoogtepunt van deze maand is het begin van het vogelseizoen, met kleurrijke trekvogels die de parken binnenvliegen

-December is een droge seizoensmaand, met dieren in het wild die zich beginnen te verzamelen rond afnemende waterbronnen en spectaculaire bezienswaardigheden van trekvogels.

Prettige vakantie in Oeganda

In voorbereiding van uw reis op maat naar Oeganda voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie. Om alvast in de sfeer te komen, kan u deze video bekijken. Officieel reisadvies vindt u hier.