Reizen naar Mozambique

Kaartje Mozambique

Mozambique is bekend voor zijn prachtige kustlijn. Het land heeft dan ook enkele van de beste stranden van Afrika. Mozambique is dan ook de perfecte afronding voor een strandvakantie na een safarireis. Ook duikers en vissers vinden hier de perfecte bestemming.

 
 

Op reis naar Mozambique: info bestemming

Quirimbas 

In het noorden van het land ligt de Quirimbas-archipel (32 kleine eilanden uitgestrekt over 250 kilometer), met een aantal privé-eilanden waarop enkele van de beste strandlodges van Afrika zijn. De mariene biodiversiteit van de regio is uitzonderlijk, met walvissen die tijdens het hoogseizoen door de eilandengroep trekken. Duiken en snorkelen zijn hier van wereldklasse. Een groot deel is beschermd Quirimbas Nationaal Park. Dit deel kan gecombineerd worden met een safari in Tanzania, maar hou best rekening met een wat moeilijke combinatie van de vluchten. Het is dan ook best minstens vijf nachten hier te voorzien om het de moeite waard te maken om er te geraken.

Bazaruto is de tweede eilandengroep van 5 eilanden voor de kust van Mozambique. Ze vormen het Bazaruto National Park. Deze groep eilanden ligt meer zuidelijk. De eilanden hier zijn niet privé, maar ook hier zijn de stranden en de accommodaties van wereldklasse.

Bazaruto  Bazaruto 

Er zijn directe vluchten vanuit Johannesburg en vanuit Nelspruit en deze eilanden kunnen dus perfect gecombineerd worden met Zuid Afrika. Het onderwaterleven hier is eveneens uitzonderlijk, met de Bazaruto-riffen die het middelpunt vormen van de duik- en snorkeltrips in de regio. Wildvissen is even indrukwekkend, met marlijn als een veel voorkomende vangst. Het Two Mile Reef is een van de mooiste koraalriffen in de Bazaruto Archipel. Als een regenwoud van koralen staat het rif als bescherming tussen de Indische Oceaan en de pittoreske eilanden van de archipel. Het rif biedt bescherming aan het fragiele zeeleven in de lagune. Vanuit de resorts en hotels in de Bazaruto Archipel kan je dit koraalrif goed per boot bezoeken.

Buiten deze 2 eilandengroepen zijn veel ongerepte stranden te ontdekken, hoewel de accommodatie er doorgaans wat minder luxueus is. Het gebied rond Tofo in het uiterste zuiden is gemakkelijk bereikbaar en trekt vanuit Zuid-Afrika veel bezoekers aan waardoor het wat minder geschikt is tijdens de vakantieperiodes.

Gorongosa 

Momenteel is Mozambique niet meteen een gekende safaribestemming, hoewel het Gorongosa gebied dat zich uitstrekt over het hele land (meer dan 4.000 km2, ongeveer de grote van West Vlaanderen vermeerderd met de helft van Oost Vlaanderen) in volle heropleving is na een lange burgeroorlog. Al het wild van dit enorme gebied werd door de lokale bevolking immers gestroopt en opgegeten. Het is een gigantisch gebied en sinds 20 jaar wordt er gewerkt aan het opnieuw introduceren van wild dat eerder (bijna) volledig verdwenen was. Ondanks al zijn problemen (stroperij), wordt er een enorme vooruitgang geboekt. Jaarlijks overstroomt een groot deel van het park en het natte seizoen verandert de bossen en savannes in een ruig moeras waarbij de bush tot leven komt. Gorongosa is wellicht één van de laatste echte authentieke "bush" gebieden van heel Afrika en wordt een unieke safaribestemming in de zeer nabije toekomst. Het herintroduceren van het wild wordt een fascinerend verhaal op zich. Zo blijkt het heel moeilijk te zijn om de leeuwenpopulatie terug op peil te brengen, en zijn de olifantenkudden na al die jaren nog steeds het vertrouwen in de mens volledig kwijt. Grote hoeveelheden olifanten werden tijdens de burgeroorlog gestroopt om met de opbrengst van het ivoor de oorlog te financieren. Gorongosa is trouwens de enige plek waar de grote meerderheid van de olifanten geen slagtanden heeft omdat deze genetische afwijking zich het best heeft kunnen handhaven.

Extra informatie over een georganiseerde reis naar Mozambique maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

Goed om weten vooraleer u op reis naar Mozambique vertrekt

Snel gecheckt - praktische info

Prettige vakantie in Mozambique

In voorbereiding van uw reis op maat naar Mozambique voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.